formsvackan skrev: DirtyDog skrev:Du drar väldigt märkliga slutsatser.
Du hävdar att företag lurar skattemyndigheter på momspengar ifall de byter saker med varann. Detta stämmer inte.
Jag har i ett antal inlägg klargjort att jag inte påstår det du hakat upp hela din argumentation på.
Fast det är ju precis vad du påstått.
formsvackan skrev:Självklart måste du få balansräkningen att stämma, men det räcker inte. Vi kan börja med momsen.
Företag A köper in vara X för 1 250 kronor, varav 250 kronor är ingående moms.
Företag B köper in vara Y för 1 250 kronor, varav 250 kronor är ingående moms.
Om nu företagen bara byter dessa varor mellan sig utan att pengar blandas in sker ingen redovisning av utgående moms inom något av företagen. Konsekvensen av detta är att skattmasen får in 500 kronor för litet i momsinbetalningar, summan av den "avdragsgilla" ingående momsen alltså.
Är detta oklart ?
Nej, det var inte oklart. Du hävdar här
TYDLIGT att skattmasen får in 500 kronor för lite. Du inser inte att skattmasen dock inte får behålla dessa 500 kronor utan måste betala ut 250 kronor till bägge företagen. Företagen har alltså betalat in 250 kronor var och fått tillbaka 250 kronor.
Är detta oklart?
Sen när jag förklarade detta började du svamla om att jag glömt säga att de även köpt varor för samma belopp de sålt varor för. Hur jävla blåst får man bli? Hela resonemanget handlar ju om byten med samma värden (fakturerade eller ej). Självklart fakturerar BÄGGE men ur skatteteknisk synpunkt är denna procedur ointressant. Det innebär endast fler verifikat i företagens bokföring.
formsvackan skrev:Vänligen inse att du med hela din argumentation vänder ut och in på verkligheten för att försöka stödja råttans nedanstående dumhet, ursprunget till denna förvirrade soppa.
Jag har inte vänt på någon verklighet utan beskrivit den.
formsvackan skrev: formsvackan skrev: ericTheDog skrev:På den fria marknaden kan man utan problem idka byteshandel. D.v.s pengar behövs inte för att kunna verka på den fria marknaden, även om det i längden är lite komplicerat att ständigt vara förvisad till byteshandel.
Jaha, så företag i Sverige kan alltså byta varor och tjänster med varandra utan att ta hänsyn till moms och liknande besvärligheter i lagstiftningen ?
Jag är övertygad om att både revisorer och skattemyndigheten har synpunkter på den resulterande bokföringen
Nu var det du som blandade in företag i detta. Privatpersoner får byta saker med varann och företag får också byta saker med andra företag. Skillnaden är väl mest att företag måste redovisa sina byten. Detta är byteshandel.
Sen när det gäller försäljning så måste företag även lägga på moms (vilket privatpersoner inte behöver (eller ens får).
formsvackan skrev:[color=white]Det var olyckligt att jag skrev "moms och liknande besvärligheter" då just momsen därför blivit det centrala i diskussionen, men jag gjorde detta "misstag" utifrån att det är den del i skattelagstiftningen som alla kan se. Hade jag istället skrivit "balansräkning/lagervärden och liknande besvärligheter", hade förmodligen ytterst få begripit vad jag menat. Jag inser nu att det inte spelade någon roll, ni begrep i alla fall inte.
Det är alltid lätt att vara efterklok men vi skrev från första början att balansräkningen måste vara i sin ordning. Om företag byter tjänster så påverkas dock inte några lagervärden. Vad debatten handlade om var väl i praktiken att man inte behöver pengar för att göra affärer mellan företag. Man behöver bara identiska fakturor som man kan kvitta mot varann.
formsvackan skrev:Det jag påstår och dessutom med viss bestämdhet är att era/dina varianter är
1. oförenliga med skattelagstiftningen
2. ytterst förvirrande
3. förbaskat onödiga.
Dina inlägg kvalar in både på både 2 och 3.
formsvackan skrev:1. - Dina varianter med byten och "justeringar" för att få balansräkningen i godtagbart skick är åt h-vete med tanke på skattelagstiftningen.
Förmodar att du syftar på bokföringslagen?
Självklart så skall man följa lagarna och då faktureringen inte i sig är en kostnad så är det ju löjligt att inte skriva ut fakturor som förvisso aldrig blir betalda. Det vi har grälat om är huruvida man lurade skattmasen på pengar (vilket du envist har påstått trots att det är fel).
formsvackan skrev:
Du har med eftertryck visat att du har ytterst begränsade kunskaper vad gäller värdering av lagervaror. Att du dessutom surrar om inventering av förbrukningsmaterial i form av förpackningstejp gör inte saken bättre. Kostnaden för förbrukningsmaterial har du tagit i samband med inköpet. Det som är kostnadsfört har inget i balansräkningen att göra överhuvudtaget !
Det är möjligt att du har rätt men min revisor har fått redovisat av mig hur mycket plastpåsar, kartonger och tejp som finns i lager då det rör sig om rätt stora summor totalt sett. Motsvarar mer än min omsättning på en månad. Det beror på att man köper in sådant för flera års förbrukning för att få ned inköpskostnaden. Hur det tas upp i balansräkningen har jag dock mindre koll på eftersom det inte är jag som upprättar den.
formsvackan skrev:
Dessutom kan du om du så önskar kasta bort skiten, eller byta mot något som inte finns i någon annans balansräkning utan att någon av er för den skull bryter mot lagen.
Med handelsvaror är det annorlunda !
Visst, men nu talar du om lagerförda sådana. Oavsett så sade vi att fakturan var ett verifikat och inget som gav skattemyndigheten några momsintäkter (vilket ju är vad vi diskuterat). Du har kallat det för fiffel och skatteflykt.
formsvackan skrev:Ska era grumliga idéer om att ersätta behovet av pengar med byteshandel företag emellan ha någon bäring måste ni tyvärr ta hänsyn till också dessa varor. Det har ni inte klarat av och försöker dölja detta genom att bara surra om annat, främst min syn på momsredovisning.
Nu var det inte REDOVISNINGEN som var frågan utan påståendet om att företagen undvek beskattning. Vi skrev att faktureringen inte påverkade företagens beskattning vilket vi väl fortfarande anser?
formsvackan skrev:Vi är överens om att moms inte är någon kostnad/intäkt för momspliktiga företag. I er förenklade värld är då momsredovisning inget man behöver ta hänsyn till utan kan gladeligen byta grejor med varandra efter eget godtycke. Varför i hela helvete har då skattemyndigheten inte förenklat för både sig själva och resten av världen genom att helt enkelt ta bort denna olägenhet.
Fast det har de väl gällande hantverkare som utför rot-arbeten? Om en byggentreprenör hyr in en el-snubbe för att göra lite jobb på ett projekt som de har så debiterar inte el-firman någon moms på dem. Dock ifall de endast köper in material så debiterar el-firman moms. Det är helt enkelt väldigt invecklat. Men faktum är att momsen inte är en nödvändighet mellan företag.
Läs om detta här:
http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/moms/sarskildareglerforvissavarortjanster/fastigheter/omvandskattskyldighetinombyggsektorn/vadinnebaromvandskattskyldighet.4.1e6d5f87115319ffba38000712.html formsvackan skrev:Moms behöver ju enligt er egentligen endast debiteras vid försäljning till privatpersoner, något som borde kunna förenkla skattmasens "häxjakt" på företagen den 12:e varje månad rätt mycket. De företag som likt mitt inte har någon försäljning till privatpersoner borde kunna slippa detta onödiga arbete om era teorier är korrekta, eller hur ?
Ja, det är korrekt uppfattat!
formsvackan skrev:Jag har en förståelse för att du inte förstår då du enligt vad du påstår endast behöver redovisa en gång per år, alltså bör ditt årliga beskattningsunderlag var mindre än en miljon.
Själv har jag ingen förståelse för hur min omsättning kan påverka min inställning till detta?
Niclas Virin (F.d. skattedirektör i Riksskatteverket, F.d. bankdirektör, ansvarig för skattefrågor i Handelsbanken och F.d. ledamot av Skatterättsnämnden under 20 år) har ju precis samma åsikt som mig. Beror hans ståndpunkt på att han har en firma med låg omsättning möjligen?
Läs själv vad han skriver här:
http://niclasvirin.com/momsmellanmomsare.shtml formsvackan skrev:2. - Dina ideliga omkastningar och förändringar av förutsättningarna för diskussionen är förvirrande. Ett förbaskat dribblande med hypoteser runt olika varianter av tänkbara byten företag emellan, inget dock som är riktigt relevant.
Ditt dribbel med att byta lastbilar och hävda att din "gamla" nu återfinns hos ett annat företag, utan att de för den skull bytt lagerplats är något som förvånade mycket, tills du hävdade att de var avskrivna. OK, då blir det genast begripligare men kan vad relevansen beträffar sorteras in under fliken onödigt och ovidkommande dravel.
Mitt FÖRSTA inlägg i detta ärende:
DirtyDog skrev: formsvackan skrev:Jaha, så företag i Sverige kan alltså byta varor och tjänster med varandra utan att ta hänsyn till moms och liknande besvärligheter i lagstiftningen ?
Jag är övertygad om att både revisorer och skattemyndigheten har synpunkter på den resulterande bokföringen
Och du påstår att du har varit företagare? Kanske tur för dig att du slutade?
Om företag A säljer varor till företag B för 1 000:- så fakturerar de 1 000:- plus 250:- i moms.
Om företag B samtidigt säljer varor till företag A för 1 000:- plus moms så behöver INGEN av dem utföra någon ekonomisk transaktion överhuvudtaget.
Ingen bank behöver bli inblandad och skattemyndigheten får inte ett öre. VAD är det som du inte begriper?
Exakt VAD har Moms med detta att göra? Moms är ALDRIG en kostnad (eller intäkt) för ett företag. Endast överskott går till skattemyndigheten.
Vad menar du att revisorn skulle ha för invändningar? Huvudsaken är väl att lagersaldon stämmer och att inventarier inte står kvar med värde om de är SÅLDA.
Notera att jag där skriver om att FAKTURERA! Det jag hävdar är att det inte finns något behov av PENGAR för att utföra detta byte.
I mitt 2:a inlägg skrev jag:
DirtyDog skrev:Nu blandar du in tjänser i detta vilket förvisso saknar betydelse ur skattesynpunkt men om rörmokaren ger elektrikern en rörtång i utbyte mot en avbitartång så har skattemyndigheten inte ett skit att invända. Om en företagare har skrivit av värdet på sin lastbil så kan han byta den mot en skruvmejsel om han vill. Huvudsaken är ju att han inte tar upp något i balansräkningen som han inte längre äger.
Notera att alla inser att rörmokarens rörtång och elektrikerns avbitartång knappast är VAROR utan redan avskrivna verktyg. Nu tar jag även upp lastbilen för första gången och redogör även för en FÖRUTSÄTTNING där som du hävdar att jag SENARE påpekat. Faktum är att jag från första början skrev om balansräkningen.
På detta svarade du:
formsvackan skrev:Att tjänster i sammanhanget saknar betydelse håller jag inte med om.
Så, berätta nu vad skillnaden är ifall företaget byter avskrivna prylar eller tjänster? Inget av dem har väl något lagervärde?
formsvackan skrev:Ditt dribbel med byte av ett ton guld mot ett ton bly fick dig att gå bort dig så pass att du var tvungen att ändra på betydelsen av det svenska ordet "byter", trots att diskussionen egentligt avser byteshandel, för att åtminstone få ihop något av det du påstod.
Det jag hävdade var att inget brott begås så länge som balansredovisningen är korrekt. Med detta menade jag att själva fakturan är en formell handling och att summan på fakturan knappast påverkar "beskattning" eller nivå av "brottslighet". Fakturor är endast verifikat.
Om bytet påverkar lagervärden så måste balansräkningen påvisa detta.
Du skrev:
formsvackan skrev:Även om det är precis som du hävdar att man bara betalar in mellanskillnaden mellan utgående och ingående moms ska det göras, månadsvis, kvartalsvis eller årsvis beroende på beskattningsunderlaget. Detta görs med pengar och inget annat !
Här förutsätter du ju att man fakturerat OLIKA värden? Då är det knappast något som kan beskrivas som ett byte?
Om summan är identisk behövs alltså inga pengar.
formsvackan skrev:Ditt svammel om vinst och justeringar av balansräkningar i sammanhanget överträffas måhända av det du påstod om de uppkommna momsberäkningarna, vilka du dessutom hävdade att hade varit desamma även om metallerna legat kvar utan att bytas bort.
Vilket ÄR ett korrekt!
Om ett företag köper in något så betalar de moms för detta till säljaren. Denna moms får de tillbaka oavsett om de sen säljer, skänker eller säljer detta senare. Det som skiljer är att om de SÄLJER varan vidare så tvingar de köparen att betala moms (som köparen omgående får tillbaka om det är ett företag).
Du skrev:
formsvackan skrev:Nyckelordet är "säljer". Observera att detta inte är fallet i råttans och DD:s fiktiva scenario. Där idkar företagen istället byteshandel utan att blanda in pengar i form av korrekt redovisning. Någon utgående moms blir det inte tal om och den ingående återbetalar skattmasen. Man har alltså lyckats göra handeln med dessa varor momsbefriad
Har visar du åter din idioti. Om företagen BYTER med varann så blir det varken ingående eller utgående moms. Alltså blir ingen lurad.
Som bevis för att du inte bara tillfälligt skrev fel bevisar du med:
formsvackan skrev:Inte heller är det speciellt lagligt att bara ta bort en vara "ur lagret" och begära återbetalning av den ingående moms du betalt när den köptes in.
Undrar om inte revisor BH kan vara till hjälp
En revisor hävdar garanterat att du
skall få tillbaka din momsutgift OAVSETT vad som händer med varan. Det finns INGEN koppling där. Att du antyder motsatsen är direkt pinsamt!
Om en säljare INTE lägger på moms på fakturan så kan köparen ej heller dra av någon moms. Så enkelt är det!
formsvackan skrev:Vad gäller momsen kan din oförståelse förmodligen förklaras med att du är van att detta görs en gång per år. För oss andra är det annorlunda. Att moms nu helt plötsligt var en konsekvens av bytesaffärer gjorde inte soppan begripligare, varför bytet istället fick lov att bli vanliga fakturerade affärer.
Ditt svamlande här gör inte något begripligare? Det spelar ingen roll ifall du redovisar varje dag eller en gång per år. Konsekvensen blir densamma. Försök att förstå detta.
formsvackan skrev:Listan över dina hypoteser kan göras lång, du har använt en hel del varianter, olikfärgade hammarskaft, kulspetspennor, kartonger, förpackningstejp, lastbilar, guld, bly m.m.
Absolut, men oavsett vilken vara det handlar om så påverkar inte detta momsen i form av KOSTNAD.
formsvackan skrev:3. - Det är förbaskat onödigt att som du dribbla om byten och värderingar av förbrukningsmaterial. Dessa är som sagt inte föremål för det som ger upphov till problem om pengar ersätts av byteshandel. Inte heller har de i balansräkningen att göra så du kan lugnt sluta lagervärdera din förpackningstejp.
Gällande MOMSEN så spelar det ingen roll ifall det är förbrukningsmaterial, lagervaror eller tjänster. Det som gäller (vilket jag alltså hävdat från början) är att balansräkningen stämmer.
formsvackan skrev:Här har du en länk där du kan börja läsa om du är intresserad av att lära dig något om lagervärdering ute i den riktiga världen.
http://www.e-conomic.se/bokforingsprogram/ordlista/lagervarderingÄven om det är ointressant för dig är det inte så för alla andra, i synnerhet inte för dem som vill att bokföringen ska stämma med lagstiftningen.
Det är inte lagervärderingen detta egentligen handlat om utan huruvida "byten" mellan företag lurar staten på skatteintäkter.
formsvackan skrev: ericTheDog skrev:På den fria marknaden kan man utan problem idka byteshandel. D.v.s pengar behövs inte för att kunna verka på den fria marknaden, även om det i längden är lite komplicerat att ständigt vara förvisad till byteshandel.
Vill du fortfarande försöka stödja denna dumhet får du naturligtvis göra så, jag är dock inte intresserad av att fortsätta denna meningslösa "debatt".
Han syftade troligtvis på privatpersoner men även om han menade byten mellan företag så skrev han väl inte att man skulle skippa att redovisa dessa byten i eventuell bokföring?
Sen kan man säkerligen också hävda att en "fri" marknad är en marknad
UTAN beskattning på transaktioner.