formsvackan skrev: DirtyDog skrev:Nej, den som "blandar ihop" transaktioner är DU!
Du hävdar att den INGÅENDE momsen är början av en transaktion som inte avslutas förrän företaget har sålt samma maskin. Då är "transaktionen" enligt dig avslutad. Du är ju brottsligt korkad!
Är det denna maskin du byter bort eller är det något annat ?
Om du har den kvar i din verksamhet har den inte det minsta med diskussionen att göra.
Denna fråga handlade ju inte om byte utan om NÄR en momsaffär mellan företaget och skattemyndigheten kunde anses avslutad.
formsvackan skrev: DirtyDog skrev:Vid en affärstransaktion så finns det ALLTID två parter. En som debiterar moms och en annan som betalar denna. Enligt dig har dessa företags transaktioner inget med varann att göra? R U 4 real???
Din affärsrelation i sammanhanget har du med Skattemyndigheten, ingen annan !!!
Den "transaktion" du är inblandad i är redovisning av DIN utgående och DIN ingående moms samt betalning av mellanskillnaden. En skatt på det eventuella mervärde du tillfört.
Du har absolut INGENTING att göra med skattemyndighetens affärer med dina leverantörer och kunder !!!
Men fattar du inte att om jag köper en maskin och blir debiterad moms så tar jag upp den som ingående moms. Om jag sen inte säljer något så får jag tillbaka denna moms från skattemyndigheten och våra momstransaktioner är AVSLUTADE.
Om jag sen SÄLJER denna maskin så uppstår en NY transaktion mellan mig och skattemyndigheten (som inte har ett skit med våra tidigare transaktioner att göra). Den moms som jag då DEBITERAR tar jag upp som UTGÅENDE moms och får då betala in den till skattemyndigheten så att även denna SEPARATA momsaffär blir avslutad. Priset på maskinen när jag säljer den efter 10 år är givetvis LÄGRE än när jag köpte den och min utgående moms blir därför LÄGRE än den ingående moms jag hade på maskinen. Detta är ointressant ur momssynpunkt eftersom det är två OLIKA momstransaktioner.
Det ENDA sättet som jag kan bli SKYLDIG skattemyndigheten pengar är om jag säljer något med moms men INTE redovisar eller betalar in denna moms. Säljer jag maskinen för 4 kronor plus moms blir alltså min skuld till skattemyndigheten 1 krona. Skänker jag bort maskinen får jag ingen momsskuld alls. För mig som företag spelar det ingen roll hur jag gör eftersom momsen jag får in från köpare ändå skickas till Skattemyndigheten men för Skattemyndigheten spelar det roll OM min kund är en privatperson eller ett företag. I det ena fallet så skulle de ha fått in moms som det slipper att betala ut till köparen.
Det finns dock inga regler som FÖRHINDRAR mig från att skänka produkter till privatpersoner. Huvudsaken är ju att jag inte kräver någon GENTJÄNST för gåvan. Då blir det ett brott mot skattereglerna som tidigare exempel visade på. Det är av DENNA orsak som skattemyndigheterna börjat kolla upp bloggare som gör reklam för saker som de fått som gåvor från företag. De måste dock kunna BEVISA att gåvan har restriktioner för att fälla någon.
formsvackan skrev: DirtyDog skrev:Att det är två olika företag är knappast en nyhet. Annars vore ju faktureringen verkligen överdriven.
Transaktionen mellan företagen leder till att det ena företaget betalar in moms till skattemyndigheten och det andra företaget kan genom att uppvisa fakturan från det andra företaget (om så anbefogas) kräva ersättning för utlagd moms.
NEJ, "transaktionen" mellan företagen är som det låter, MELLAN FÖRETAGEN och inget annat. Testa med att uttala detta högt och lyssna på dig själv, det kanske hjälper.
Vem har påstått att transaktionen INTE är mellan företagen? Det blir ju inga andra transaktioner om de fakturerar varandra?
Bägge företagen redovisar samma utgående moms som ingående moms i sina momsdeklarationer och INGEN av dem kommer därför att behöva betala ett öre till skattemyndigheten.
formsvackan skrev: DirtyDog skrev:Vad har det med saken att göra? Det är SAMMA faktura som bägge företagen redovisar momsen ifrån. Det är alltså samma AVSLUTADE transaktion som redovisas.
Fakturor redovisas som sagt INTE i samband med momsredovisning. Dessutom skulle dessa inte ens existera om det genomförts en oredovisad byteshandel vilket du hävdar att är OK att göra.
Vem av oss som är BROTTSLIGT KORKAD torde inte vara svårt att räkna ut. Jag har rekommenderat dig att skaffa en bra advokat om du vill försöka argumentera för att det inte spelar någon roll då det i alla fall är ett "nollsummespel" för skattmasen. REKOMMENDATIONEN KVARSTÅR !
Summan av ingående och utgående moms redovisas och den är IDENTISK för bägge företagen OAVSETT vilket belopp de fakturerar och INGET av företagen kommar att behöva skicka några pengar till skattemyndigheten oavsett om de fakturerar 0 kronor eller 1 miljard kronor.
Varför kan du inte få in detta i din inavlade hjärna? Vad är faktureringen då annat än ett nollsummespel?
formsvackan skrev: DirtyDog skrev: formsvackan skrev: DirtyDog skrev:Vidare skrev du:
formsvackan skrev:För h-vete. Problemet uppstår i och med att företagen i råttans och DD:s fiktiva scenario varken köper eller säljer de varor som nu byter ägare. Man idkar istället oredovisad byteshandel !
Kan du inte förstå att det då blir problem med bl.a. momsredovisningen är det jävligt illa ställt. Ställ dig i skamvrån.
Det blir inget problem med momsredovisning om företag byter saker med varann. Man redovisar ENDAST moms som man har debiterat och skulle givetvis även redovisat ingående moms ifall man blivit debiterad samma summa. Ett nollsummespel för ALLA parter således. Vem är det som borde skämmas?
För helvete, för att inte bryta mot lagen måste dessa byten redovisas och momsen betalas.
Redovisas, ja! Betalas,
NEJ!
Varför har du då varit så jävla envis med att det är OK med oredovisad byteshandel ?
Vi har hela tiden sagt att man skall redovisa men samtidigt hävdat att det inte spelar någon roll för skattemyndighetens momsintäkter. Du har ju sagt att det PÅVERKAR skattemyndighetens intäkter eftersom det vill ha TILLBAKA de pengar som de betalat ut för moms vid inköpet. Är du senil, eller?
formsvackan skrev: DirtyDog skrev:Detta eftersom ingen moms uppstår då BÄGGE företagen får kvitta ingående moms mot utgående moms.
Att "ingen moms uppstår" stämmer hur då med din syn på vad moms är ?
Beskattningsunderlaget avgör dessutom skattemyndigheten.
Vad fan yrar du om nu?
Det är inte skattemyndigheten som avgör beskattningsunderlaget när det gäller moms mellan företag. Det är fakturans BELOPP som avgör detta. Momsen är alltid 25% av detta oavsett vad skattemyndigheten anser.
formsvackan skrev: DirtyDog skrev:Skall detta vara så jävla svårt att begripa?
Det har tagit dig en jävla tid att komma till insikt, om du nu gjort det.
Insikt om VAD? Det är ju du som på senare tid börjat erkänna att moms som skattemyndigheten betalar ut till ett företag ALLTID är en återbetalning (och inget lån). Grunden för utbetalningen är ju ALLTID att företaget har redovisat en momsutgift som är STÖRRE än momsintäkterna.
Tyvärr så verkar du inte helt klar över detta utan din åsikt pendlar ju mellan inläggen.
formsvackan skrev: DirtyDog skrev:Hela denna diskussion handlar ju om att INGEN av dem kan smita ifrån att betala någon moms. Förklara hur detta skulle kunna vara möjligt!
NEJ, Det handlar i första hand om att du bryter mot lagen i och med att du inte momsredovisar bytesaffären på ett korrekt sätt. Att detta kan leda till att du betalar för litet moms är en självklarhet, men naturligtvis inget som du vill tillstå då du på det sättet skulle tvingas medge att du haft fel, något du förmodligen aldrig skulle kunna ha.
Om du genomför byteshandel med en lagervara har du kvar din ingående moms som ett avdrag, varför denna återbetalas till dig i samband med momsredovisningen.
Svårförståeligt ?
Du ser, redan i nästa mening får vi ett exempel hur på din inkonsekvens fortfarande existerar.
Man får tillbaka sin utgående moms (som ett avdrag) oavsett om man efter några år säljer, byter eller skrotar något. Det ENDA som händer om man SÄLJER något är att köparen betalar in moms till säljaren som man omgående skickar vidare till skattemyndigheten. Om man byter eller skrotar produkten så får man heller inte IN någon moms (som en köparen kräver tillbaka från skattemyndigheten) och behöver därför heller inte betala in nån moms då skattemyndigheten inte behöver pengarna för att skicka vidare till köparen (om det är ett företag).
Det är ENDAST om man skänker/byter med en privatperson som man lurar skattemyndigheten på pengar. Framförallt om man BYTER tjänster/varor men om man skänker till en privatperson så hänger allt på ifall någon motprestation krävs. Då är det att betrakta som förtäckt lön och utebliven moms.
formsvackan skrev:Om du momsredovisar byteshandeln på ett korrekt sätt kommer du att redovisa en utgående moms som då tråkigt nog motverkar återbetalningen av din ingående moms. Då skattmasen kan hävda att du dessutom inte ska använda ditt inpris utan ditt ordinarie utpris som beskattningsunderlag torde den utgående momsen bli högre än den ingående, varför du skulle behöva skjuta till litet pengar till skattmasen.
Svårförståeligt ?
DÅ man byter med ett FÖRETAG så blir det knappast ett byte om inte bägge företagen fakturerar SAMMA belopp och därmed moms. Då påverkas inte utbetalning av TIDIGARE ingående moms då man ju får en NY ingående moms på samma summa som den nya utgående momsen.
formsvackan skrev:Om du inte momsredovisar byteshandeln på ett korrekt sätt kommer återbetalningen av din ingående moms att kunna ge dig, om inte pengar i näven så åtminstone på kassakontot. Den utgående momsen har du helt enkelt struntat i att redovisa och naturligtvis också att betala.
Detta förstår du med all tydlighet inte.
Hur menar du nu? Man får ju SAMMA ingående som utgående moms när man fakturerar varann samma summa. Hur fan påverkar detta summan man skall betala till skattemyndigheten. Man skall ju betala 0 kronor OAVSETT vilket belopp fakturan har!
formsvackan skrev:Att du dessutom får felaktigheter i lagervärde och balansräkning är ett annat problem, men något du kan skjuta framför dig ett tag. Ditt första problem är en ilsken och med paragrafer till tänderna beväpnad skattmas.
En avskriven pryl eller en tjänst har inget lagervärde och påverkar därför inte balansräkningen.
Om företagen har två identiska produkter där endast färgen skiljer och man byter dessa så påverkar det inte heller balansräkningen om man vid inventeringen korrigerar färg (och gärna förklarar varför den ändrats).
formsvackan skrev: DirtyDog skrev:Om du hade läst vidare på sidan så hade du noterat att samtliga ärenden som motiverade dessa beslut handlade om situationer där PRIVATPERSONER fått tjänster varor utan att behöva betala för dessa. Det handlar överhuvudtaget inte om byten mellan företag.
Det handlar garanterat om "byten mellan företag". Vid en bytestransaktion mellan två parter som ömsesidigt byter varor eller tjänster ska mervärdesskattekonsekvenserna bedömas för varje part för sig. Det ska för varje part bedömas om han är skyldig att betala skatt genom att omsätta en skattepliktig vara eller tjänst inom landet i en yrkesmässig verksamhet. Var och en har alltså ett eget ansvar inför skattemyndigheten. Helt i enlighet med vad jag påstår.
Byter du en skattepliktig vara eller tjänst inom landet i en yrkesmässig verksamhet ska du betala moms. Detsamma gäller den part du byter med.
Ja, man skall betala NOLL kronor i moms om den ingående momsen är densamma som den utgående. Man får givetvis inte slarva med att utföra inbetalningen av dessa 0 kronor.
formsvackan skrev:Om den du byter med inte gör detta i en yrkesmässig verksamhet, en privatperson alltså, kan du också bli skyldig att göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter.
Självklart, men detta har aldrig varit aktuellt i diskussionen. Det är ju sånt som DU sysslar med.
formsvackan skrev:Observera att det inte ens är helt säkert att du själv kan sätta värdet på det du byter med.
Jo, jag kan alltid värdera ifall det jag byter mot är mer eller mindre värt än det jag själv bidrar med. Enda chansen till att ett byte kan bli aktuellt är rimligtvis att BÄGGE parter anser att det de kan få i utbyte är värt MER för dem. Annars vore de väl idioter om de utförde bytet?
formsvackan skrev:
Det är värt att notera att Skatteverkets värderingsmodeller kan leda till situationer där parternas prestationer anses olika mycket värda. Transaktionen medför då att den ena parten ska redovisa mer utgående än ingående moms. I sådana fall bör ersättning i pengar utgå mellan parterna som kompensation för momsen. Detta är naturligtvis olyckligt då parterna i en bytestransaktion uppenbarligen ansett prestationerna vara lika mycket värda.
Vad tror du att formuleringen "som kompensation för momsen" kan tänkas betyda ?
Hela formuleringen antyder att det finns idioter även på skattemyndigheten (om texten kom därifrån).
Det går inte att med pengar "kompensera" för moms. Det är ju moms även på "kompensationsersättning".
Men visst, i mitt exempel med hjullastaren och saxtrucken så kan man föreställa sig att kostnaden för att HYRA en hjullastare under 3 timmar blir lägre än att hyra en saxlyft under några veckor. För företagen som är inblandade är dessa kostnader ointressanta eftersom DERAS kostnader vid lån blir NOLL kronor och utgör en Win-Win för BÄGGE parter OAVSETT. Du menar då att skattemyndigheten skall gå in och sätta dessa värden så att den ena parten måste betala MER för lånet? Har de inget bättre för sig på skattemyndigheten?
formsvackan skrev:Denna bild kan du försöka få din advokat att använda som ett argument för varför du inte förstått behovet att sköta DINA SKYLDIGHETER avseende momsredovisningen.
Frågan gällde VEM som de facto BETALAR moms. All debiterad moms skall naturligtvis redovisas. Vem har påstått något annat?
formsvackan skrev: DirtyDog skrev:Du menar ju att ett företag som skänker en gammal avskriven truck till grannfirman begår en brottslig handling. Frågan är snarare VARFÖR man skulle vilja göra det om den är användbar?
Kanske orsaken är att grannfirman skänker dig sin gamla avskrivna släpvagn?
Men vänta nu.....det där låter ju misstänkt likt BYTESHANDEL? Alltså lurar de någon på moms!
Att du nu sitter i din skyttegrav med pottan på huvudet och inte har annat än ovidkommande hypoteser och oförskämdheter att kasta över kanten borde mana till eftertanke, om du nu är kapabel till sådant vill säga.
Hur var detta exempel ovidkommande eller oförskämt?
formsvackan skrev: DirtyDog skrev:Du visste ju inte ens att moms var samma sak som mervärdeskatt.
Du har t.o.m. fått en länk som beskriver DIN SKYLDIGHET att betala in skatt på det eventuella mervärde du tillför i kedjan av affärshändelser, MERVÄRDESSKATT alltså, vanligtvis kallat MOMS.
Här får du den igen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Merv%C3%A4rdesskatt
Wiki är inte alltid världens bästa källa för information men där står bl.a
"Vardagligt kallas mervärdesskatten nästan alltid moms" vilket låter lite annorlunda än när de beskrev Mervärdeskatt som SKILLNADEN mellan ingående och utgående moms.
Detta är ju FEL!
Skillnaden mellan ingående och utgående moms är helt enkelt den moms man skall skicka in till skattemyndigheten. Moms är alltid 25% av försäljningspriset innan moms (med några undantag) och Mervärdeskatten är ju inte 0% bara för att man har samma ingående som utgående moms.
På Wiki skriver nån idiot felaktigt detta:
"Moms betalar en näringsidkare endast på den kostnad denne tillför en vara eller tjänst, genom att näringsidkaren får dra av betald moms på inköpta varor och tjänster. Om en näringsidkare köper trä för 50 kronor, gör en stol och säljer den för 200 kronor så betalar näringsidkaren moms till staten på beloppet 150 kr – det vill säga det mervärde som har tillförts träet. Den som sålde trä till näringsidkaren betalar moms på 50 kronor, men drar först av sina utgifter." Detta stämmer inte med verkligheten alla gånger. Om man köper in trä för 50 kronor och betalar moms för det så får man TILLBAKA den momsen från skattemyndigheten OAVSETT om man gör en stol eller ej. Man har då i praktiken inte BETALAT någon moms alls.
Om man sen efter nåt år blir klar med sin stol och säljer den för 200 kronor så skall man debitera kunden 50 kronor i moms och skall sen betala in dessa 50 kronor till skattemyndigheten. Även i denna transaktion så har man inte tjänat något eller förlorat något. Man har bara agerat indrivare åt staten. Om köparen var ett företag så får även detta tillbaka sin moms och INGEN part har ännu betalt någon moms. Det är endast KÖPARE som betalar något vid försäljning fast är de företag så får de alltså tillbaka samma belopp efter nästa momsredovisning. Den som blir sittande med "Svarte-Petter" är i slutändan alltid privatkunden.
formsvackan skrev:Du kanske skulle sluta lägga energi på en redan förlorad diskussion och istället försöka lära dig hur det fungerar och använda denna eventuella nya kunskap till att förändra den ekonomiska galenskap du själv beskriver att du lider av.
Det faktum att du själv "lånar ut momspengar" till skattmasen i upp till två år visar klart och tydligt att du inte har någon större koll på detta.
Vem som leder denna debatt tänker inte jag uttala mig om. Jag diskuterar för att det är underhållande.
Orsaken till att jag får mycket tillbaka beror på att min preliminära skatt är för hög. Tycker att jag borde kunna få dem att inse detta också om de kollar tillbaka historiskt. Vi får väl se?