DirtyDog skrev:Partisk är väl fel beskrivning. Faktum är att i praktiken vem som helst kan skriva VAD SOM HELST där och det är inte alltid som det korrigeras.Dao skrev:Secrist skrev:Dags för dina "opartiska" hemsidor igen?
Är wikipedia partisk i dina ögon?
Men visst är ändå Wiki en källa för information.
Batista valdes 1940 i ett fritt val till Kubas förste icke-vite president, stödd på en koalition av bland annat kommunistpartiet, som därmed för första gången tog säte i Kubas regering.
Batistas regering förblev djupt impopulär med grasserande korruption och arbetslöshet, en fortsatt stagnerande ekonomi och undertryckta mänskliga rättigheter. 1956 genomförde överste Ramón Barquin ett USA-stött kuppförsök, vilket misslyckades men bidrog till att försvaga armén, vilket våren 1958 följdes av ett amerikanskt vapenembargo. Val utlystes samma höst, i vilka Andrés Rivero Agüero valdes till Batistas efterträdare. Batista och Agüero lämnade landet för Dominikanska republiken natten till den 1 januari 1959, sex dagar innan Castros styrkor tågade in i Havanna.
Batista styrde alltså den första koalitionen där komminister ingick och USA stödde ett kuppförsök mot Batista och försvagade honom kraftigt genom ett vapenembargo som lämnade vägen öppen för Castro.
Men så gick inte allt som USA hade hoppats.
Efter två år vid makten hade den revolutionära regeringen nationaliserat egendomar till ett värde av 25 miljarder dollar (varav fyra procent hade amerikanska ägare), stängt ned alla oppositionella tidningar och avrättat eller förpassat tiotusentals oppositionella till arbetsläger, ett öde som även drabbade åtskilliga av öns homosexuella. I mitten av 1960-talet var uppskattningsvis 25 000 kubaner fängslade av politiska skäl. Upp till två miljoner kubaner sökte sig inom de närmaste åren till huvudsakligen USA och särskilt till Miami, Florida. Emigration var från början begränsad huvudsakligen för läkare, lärare och män i vapenför ålder, innan det totalförbjöds 1971 samtidigt som arbetsplikt infördes.
Detta var knappast vad USA hade hoppats på när de hjälpte till att största Batista.
1960 slopade den amerikanska Eisenhoweradministrationen frikostiga sockerimporter från Kuba, följt av en ekonomisk blockad som svar på uteblivna ersättningar för exproprieringarna.
Självklart gillade inte USA att kubanerna nationaliserade privat egendom. Vilket land gillar om ett annat land nationaliserar företag som har ägare i sitt eget land? Skulle inte Svenska regeringen bli upprörda ifall något land nationaliserade svenska företags fabriker i utlandet utan att ge någon ersättning? Det vore nog illa nog ifall Svenska staten tog över amerikanska företag i Sverige men om vi inte ens lämnade någon ekonomisk kompensation så skulle vi nog också bli utsatta för en blockad. Och vore vi en mördande bananrepublik (som Kuba var då) så kanske vi också skulle haft våran egen "Gris-bukt"?
Castros regering har ofta framhållits som ett exempel av latinamerikanska men också västerländska vänsterintellektuella som välordnat med utbyggda sociala rättigheter för landets breda lager, bland annat gratis utbildning och sjukvård. Kritik har dock riktats mot att denna samhällsservice införts och utbyggts på helt odemokratisk väg, att den kubanska socialvården var förhållandevis utvecklad redan 1959, att den ekonomiska situationen försämrats kraftigt under Castros tid vid makten samt att dessa ofta framhållna rättigheter systematiskt förnekas de som motsätter sig regimens politik.
Det mesta som är "positivt" med Kuba var alltså så redan innan Castro.
Uppskattningsvis 15 000-17 000 kubaner uppges ha mördats i samband med revolutionen[23], och vissa historiker placerar antalet mördade och försvunna under Castros tid vid makten till över 70 000, inräknat tusentals flottflyktingar (balseros) som dött under försök att fly till fastlandet. Hopp om att Östblockets upplösning skulle leda till en liberalisering krossades, senast genom den s.k. Kubavåren, då sammanlagt 75 anhängare av den fredliga demokratirörelsen arresterades och dömdes till hårda fängelsestraff (sammanlagt 1 456 år).
USA blockerar ju inte allt till Kuba. USA är sedan 2003 största leverantör av livsmedel till Kuba.
Under senare år och framför allt sedan Raúl Castro tog över ledningen av landet har militärens inflytande i statsapparaten ökat. En stor del av de politiker som Fidel Castro hade i sin regering har under Raúl Castros styre fått sparken och ersatts av Raúl Castros närmaste medarbetare, enligt den svenska Kubakännaren Thomas Gustafssons fackbok "Kuba". En stor del av de delar av Kubas ekonomi som ger inkomster (turismen, nickel, socker och andra råvaror) kontrolleras i dag av militären.
Och detta trots att sanktionerna mot dem minskat och att allt fler amerikanska turister tillåts åka dit?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kuba
Den lilla minskning av blockaden Obama företagit, är minst sagt marginell...
http://www.janmilld.se/cuba/blockad.html
http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/kubablockad-leder-inte-till-demokrati/
"Kuba kan endast demokratiseras om det ekonomiska kriget upphör."