DirtyDog 2009-02-27, 02:02
Man undrar vad Monas allianspartners anser om dessa sossar?
Prestigen får inte stoppa kärnkraft
Folkomröstningen 1980 har skapat låsningar som än i dag hindrar en öppen debatt om kärnkraft. Av dagens befolkning var 5,1 miljoner svenskar för unga för att rösta 1980. Vi var inte ens födda då. Det finns anledning att återuppta diskussionen när nya anläggningar byggs runtom i världen med betydligt högre säkerhet än tidiga 60-talets kärn-kraft.
Centerns nya pragmatiska hållning till kärnkraft ställer socialdemokratin inför ett nytt läge och energi- och klimatfrågan på sin spets. Moderaterna beskylls med rätta för att försöka göra taktik av frågan. Men ska Socialdemokraternas svar bli att göra det samma och gå rakt i Moderaternas fälla? Eller om vi tar tillfället i akt att vrida vapnet ur borgarnas hand och faktiskt göra upp över blockgränsen? Skälen, inte minst i sak, för att göra det är starka.
Sverige har länge varit en förebild med miljövänlig och koldioxidfri elproduktion. Om socialdemokratin inte omvärderar sin nuvarande kortsiktiga och orealistiska klimatpolitik kommer vi i framtiden inte att kunna behålla vår ställning som ledande inom miljövänlig el. Vår förmåga att leda arbetet inom EU kommer att riskera att försvagas. Den socialdemokratiska ledningen med Mona Sahlin i spetsen vill avveckla kärnkraften som i dag står för 45 procent av Sveriges elproduktion och samtidigt som ledningen vill vara oberoende av oljan senast 2020. Det är ett orealistiskt mål.
Om socialdemokratin menar allvar med att värna industrijobben och basen för den svenska välfärden måste en ny diskussion sätta fart. Vi behöver en socialdemokratiskt ledd regering med ett tydligt och konkret alternativ till oljeberoende. Att enbart kraftigt höja priset på el för att strypa efterfrågan på el är inte bara en tung börda att bära för alla hushåll och enskilda människor, utan vore en katastrof för en redan hårt prövad industri.
Det finns möjligheter för svenskt olje- oberoende. En av de renaste och mycket effektiva energikällorna är kärnkraften. Svensk kärnkraft börjar närma sig åldersstrecket. Ett uteblivet beslut nu om att möjliggöra investeringar i kärnkraften riskerar att hota målen om minskade koldioxidutsläpp som FN, EU-kommissionen och Sveriges riksdag satt upp.
Det är dags att riva upp ett snart 30 år gammalt beslut som var svårtolkat redan från början, och som mer än hälften av Sveriges befolkning inte deltagit i. Det är dags att omvärdera kärnkraftens roll i Sverige.
I takt med att koldioxidutsläppen når nya rekordnivåer investeras det för fullt i ny vind-, sol- och biokraft. Men även om Sverige skulle lyckas tjugodubbla vindkraften på 15 år, motsvarar det knappt 18 procent av dagens energibehov enligt energimyndigheten. Solceller och solfångare blir allt vanligare, men tidsperspektivet för storskalig produktion ligger för långt fram i tiden. Höga produktionskostnader, osäker eltillgång och dålig effekt är några av orsakerna. Utöver det är Sveriges nordliga läge inte optimalt för solkraft med enbart en femtedels solinstrålning jämfört med länder runt ekvatorn. Andra energialternativ är vågkraft och fusionskraft, men de är ännu på ett forskningstadium.
Om den socialdemokratiska ledningen på allvar vill ha ett oljeoberoende land 2020, och samtidigt värna jobb och välfärd, måste nyinvesteringar ske i kärn-kraften. Ansvarsfullhet och långsiktighet har varit ett signum för socialdemokratisk politik, låt oss inte göra undantag i klimatfrågan.
En närmare granskning av den socialdemokratiska klimatplan som Mona Sahlin presenterade förra året, visar att energiekvationen inte går ihop. Sahlins krav på 40 procent minskning av utsläpp av växthusgaser samt ett svenskt olje-oberoende år 2020, kräver fler koldioxidfria energikällor än redovisat i klimatplanen. Oljeprodukter producerar varje år 198 TWh och kärnkraften 192 TWh svensk energi, enligt energimyndig- heten.
Tillsammans producerar olja och kärn-kraft 67 procent av Sveriges energi. Det energibehovet kan inte realistiskt ersättas med enbart förnybara energi-källor. Det skulle kräva elpriser som skulle få dagens att framstå som rena mellandagsrean och vara spiken i kistan för den svenska basindustrin.
Det är dags att även socialdemokratin omvärderar sin energipolitik i allmänhet och inställning till kärnkraften. Vi var för unga eller inte ens födda vid folk-omröstningen om kärnkraften och bör också få delta i diskussionen.
Vi accepterar inte en diskussion som styrs av tidigare generationers låsningar i kärnkraftsfrågan.
Klimatfrågan är vår tids största utmaning. Vi kräver av vårt parti att klimathotet tas på allvar, även om det innebär att en och annan får släppa på prestigen och ompröva sitt kärnkraftsmotstånd.
MARIA NORBELL, ordförande SSU Södertälje
DAVID NORDSTRÖM, förbundsstyrelseledamot SSU
NATALIE SIAL, student och före detta försteombudsman SSU Stockholms län
ERIK GUTIÉRREZ-ARANDA, före detta förbundsstyrelseledamot S-studenter
MARTIN TUNSTRÖM, SSU Helsingborg
JAN NOUH (S) kommunpolitiker Södertälje
JOHAN MATTSSON, SSU Stockholms län