ANNA2LINK skrev:De som får sjukpenning får pengar ifrån en försäkring.
De som är arbetslösa får pengar ifrån en försäkring.
De som får socialbidrag får bidag.
De som får pension får pengar också ifrån olika pensionsförsäkringar, egna sparade samt pension som räknas på arbete.
I Sverige uppgår 2010 den lagstadgade arbetsgivaravgiften till 31,42 procent för huvuddelen av de anställda. Utöver detta betalar arbetsgivare ofta 5 till 15 procent ytterligare i avgifter till avtalsförsäkringer och avtalspensioner, till följd av kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter. Dessa ytterligare avgifter är således inga skatter, och betalas inte in till svenska staten.
Själva arbetsgivaravgiften (som alltså är en SKATT) betalas dock in till SKATTEmyndigheten (alltså staten).
Vad innebär då detta? Jo, att om du har en lön på 25 000/mån så drar din arbetsgivare bort ca 35% (8 750:-) och betalar in det som inkomstskatt till skattemyndigheten. Utöver det så betalar han även in 7 855:- (arbetsgivaravgift) till samma konto.
Arbetsgivaren betalar alltså totalt 32 855:- för din insats och du får ut 16 250:- (49%) av den summan i lön. Övriga 16 605:- (drygt 50%) tar skattemyndigheten hand om.
På högerkanten så menar många att detta visar på att vi alla betalar minst 50% av vår inkomst i skatt och sen tvingas betala en massa moms och skatter på allt som vi sen konsumerar för dessa hårt beskattade pengar. Tidigare var man en idiot om man inte konsumerade eftersom vi hade nåt idiotiskt som hette förmögenhetsskatt så man fick betala skatt på alla pengar som man INTE spenderade heller.
På vänstersidan så menar man att arbetsgivaravgiften INTE ALLS är någon skatt för den som jobbar utan endast en AVGIFT för dennes arbetsgivare. Det hörs ju på NAMNET! Nåja, det slår dem inte VEM som beslutade om namnet?
Är man egen företagare och skall betala ut lön till sig själv så blir det dock ganska uppenbart VEM det är som får betala. Det är ju JAG SJÄLV och då är det ju ganska ointressant om jag gör det i egenskap av företagare eller löntagare i mitt egna företag. Det påverkar hursomhelt summan som jag har råd med att ta ut i lön. Som företagare VET man att man får betala drygt 50% i skatt.
Nu hävdar vissa att arbetsgivaravgiften isjälvaverket är försäkringspengar som man betalar in.
Tja, det är nog därför som man även kallar delar av avgiften för "försäkringsavgift" (sjukförsäkringsavgift, föräldraförsäkringsavgift) men andra delar kallas för avgift (Ålderspensionsavgift, Efterlevandepensionsavgift, Arbetsskadeavgift, Arbetsmarknadsavgift, Allmän löneavgift).
Men varför skall någon som är en stackars fattig ungkarl tvingas att betala "föräldraförsäkringsavgift"?
Tja, av solidaritet naturligtvis. Det är ingen försäkring åt sig själv som han finansierar utan en åt andra. Sådana avgifter (som dessutom inte är frivilliga) brukar normalt kallas för SKATTER och det är naturligtvis precis vad de är också.
Det är heller inte så att staten öronmärker pengarna. Om lite pengar går till föräldrar ena året och mycket till sjukskrivna så ändrar man inte på skatten utan gör EVENTUELLT en justering av den "preliminära" fördelningen till kommande år. Underskott inom ett område jämnas ut med överskott i ett annat. Blir det överskott i samtliga så ökar man andelen för "Allmän löneavgift" (precis som regeringen gjort iår). Den fördelningen är dock rätt ointressant.
A-kassan finansierades tidigare nästan uteslutande via arbetsgivaravgiften. Medlemsavgiften täckte endast administrationskostnaden och gav ett fint tillskott i fackförbundens löneunderlag. Av den anledning slåss de för att de skall fortsätta att förmedla dessa "Bidrag" som har betalats in SOLIDARISKT av
ALLA löntagare (och alltså inte av medlemmar i just A-kassan).
Det fanns tidigare sossar som trodde att en medlemsavgift på 100:-/mån kunde finansiera en utgift på i snitt 1 000:-/mån per arbetande svensk?
De började sen gnälla när alliansen ökade denna avgift en aning. Inte för att den någonsin skulle kunna komma upp i ett belopp som man skulle få betala ifall det rörde sig om en RIKTIG försäkring, men ändå?
Om det vore en RIKTIG försäkring, hur många ägare till en Rolls-Royce skulle då acceptera att få betala in en avgift motsvarande inköpspriset på bilen med sen vid en olycka endast få ut en ersättning motsvarande en Trabant från gamla Öst-Tyskland?
Sluta alltså att kalla det för FÖRSÄKRINGAR när det så UPPENBART rör sig om en SOLIDARISK avgift som betalas in för att ge trygghet åt samtliga som innefattas i systemet.
Krisen på arbetsmarknaden 2009 gjorde att man 2010 fördubblade avsättningen till "arbetsmarknadsavgift" men när nu antalet sjuka och arbetslösa kraftigt sjunker så fördelar man in det under "Allmän löneavgift". Hur man ANVÄNDER pengarna påverkas dock inte. De används som tidigare DÄR DE BEHÖVS MEST enligt politikerna.
Om du själv skulle starta en "Försäkringsbolag" för arbetslöshet. Hur skulle du då planera din avgift?
Räcker det med 10% av lönen i avgift om ca 10% av befolkningen är arbetslös?
Om du tror det så kanske du även tror att det räcker med 50% av lönen i avgift om 50% är arbetslösa?
Varför inte 95% av lönen i avgift om 95% är arbetslösa?
Vilken bra lön de där 5% av befolkningen måste ha för att försörja övriga 95%?