RedCloud 2010-02-10, 09:09
kommunistpropaganda från Amnesty International:
Amnesty avslöjar idag i en ny rapport ytterligare detaljer om grymheterna i CIA:s program för hemliga fångläger och påtvingade försvinnanden.
Programmet återupptogs efter klartecken från president George W. Bush i juni 2007.
Detaljerna kommer från flera intervjuer som Amnesty gjort med 31-åriga Khaled Abdu Ahmed Saleh al-Maqtari från Jemen. Han släpptes nyligen från ett av CIA:s hemliga fängelser. Från början var Khaled al-Maqtari en så kallad "spökfånge" i Abu Ghraib, innan han skickades till ett fångläger i Afghanistan. Han hölls fången på flera hemliga platser och helt isolerad i över två och ett halvt år utan åtal, rättegång eller tillgång till någon form av rättsliga medel. I sin skildring berättar Khaled al-Maqtari om de otaliga gånger han utsatts för tortyr och misshandel.
- Khaled al-Maqtaris redogörelse belyser USA:s olagliga agerande i "kriget mot terrorismen". Han beskriver att han blivit utsatt för internationella brott såsom påtvingade försvinnanden och tortyr, men dessa påståenden har aldrig utretts. Säkerheten som omger programmet går hand i hand med en fullkomlig avsaknad av ansvarsskyldighet, säger Anne FitzGerald, på Amnestys internationella sekretariat, som intervjuat Khaled al-Maqtari.
Khaled al-Maqtari häktades när amerikanska soldater slog till mot en misstänkt vapenmarknad i staden Fallujah i Irak 2004. Minst 60 personer greps. Khaled al-Maqtari transporterades till det ökända Abu Ghraib
fängelset som en oregistrerad "spökfånge". Han utsattes för upprepande slag och sömnlöshet. Han hängdes upp i olika smärtsamma positioner, skrämdes av hundar och utsattes för kraftig nerkylning och andra former av tortyr.
Vid ett tillfälle blev han slagen av tre män och tvingades därefter stå naken på en stol framför en kraftig luftkonditionering samtidigt som han tvingades att hålla upp en hink full med vatten. Han fick kallt vatten över sig då och då, vilket gjorde att han skakade så mycket att han knappt kunde stå upp. Khaled al-Maqtari sade att han också blivit upphängd i sina fötter med armarna fastbundna bakom ryggen, samtidigt som en krok användes för att sänka honom upp och ner i vatten.
Efter nio dagars förhör i Abu Ghraib flögs Khaled al-Maqtari till ett hemligt CIA-läger i Afghanistan där han hölls fången i ytterligare tre månader. Flygprotokoll som Amnesty erhållit bekräftade att ett
jetflygplan, inhyrt av CIA, lämnade Bagdads internationella flygplats nio dagar efter Khaled al-Maqtaris gripande med destination Kabul.
I Afghanistan påstår al-Maqtari att han blivit utsatt för fortsatt tortyr och misshandel. Bland annat blev han fastbunden under långa tidsperioder och utsattes för starkt ljus och hög musik som konstant spelades upp i
hans cell.
Khaled al-Maqtari berättade för Amnesty att han började prata med andra fångar mellan avbrotten i musiken. Han upptäckte att det satt cirka 20
andra personer inlåsta runt om honom, inklusive Majid Khan, en av de högprioriterade fångar som transporterades från ett hemligt CIA-läger till Guantánamo Bay i september 2006.
I slutet på april 2004 transporterades Khaled al-Maqtari, tillsammans med andra fångar, vidare till ytterligare ett av CIA:s hemliga läger som kan ha legat i östra Europa. Där hölls han fången i 28 månader innan han skickades till Jemen, där han fortsatte att vara fängslad fram till maj 2007.
- Inte vid något tillfälle under de 32 månader som Khaled al-Maqtari var frihetsberövad, fick han veta var han befann sig eller varför. Han hade inte tillgång till advokater, släktingar, Röda korset eller någon annan person, förutom de som förhörde honom eller personalen som hade hand om hans förvar och övergångar. Detta motsätter sig de internationella
förpliktelser som USA har. USA:s regering måste stå till svars för detta fall, säger Anne FitzGerald.
Nu är Khaled al-Maqtari tillbaka i Jemen och lever med konsekvenserna från psykisk och fysisk tortyr. Han har inte fått något skadestånd från de amerikanska myndigheterna, vilka ännu inte har bekräftat frihetsberövandet. De övergrepp som påverkat al-Maqtari mest, enligt honom själv, är alla år i isolering, osäkerheten på framtiden, den konstanta kameraövervakningen och bristen av kontakt med sin familj.
Amnesty uppmanar den amerikanska regeringen att upphöra med användandet av hemliga fångläger och att de ansvariga ställs till svars för de övergrepp som utförts under programmets gång. De bör även namnge alla fångar som hålls i förvar i samband med "kriget mot terrorismen" och uppge var fångarna sitter fängslade. De som är misstänkta för en straffbar handling skall åtalas och ställas inför rätta i en oberoende domstol, övriga skall omedelbart friges.