Myten om den lata och tröga greken
Hon använder det mediala och politiska struntpratet om grekerna som latmaskar som trampolin. I själva verket arbetar grekerna längre både räknat per vecka och per år än genomsnittseuropéen. Och de går i pension något senare. Inte ens med de mest uppblåsta beräkningar kommer den grekiska offentliga sektorn - som påstås kosta så mycket och anställa så många lata byråkrater - i närheten av den svenska. Det enda som sticker ut är egentligen den överdimensionerade försvarsmakten, Europas dyraste, beväpnad med tyska exportvapen.
-
-
I botten ligger det problem Henry Ford en gång löste genom att betala sina anställda så de kunde köpa hans bilar. Dagens vinstjagande kapitalism förmår inte skapa tillräcklig efterfrågan. När pengarna samlas på toppen - eller i vissa länder - räcker köpkraften inte till. Lösningen är att omvandla löntagare till låntagare. Bilen kan fortfarande köpas - men med bankens pengar.
-
-
Och för varje ”nödlån” - som i praktiken studsar tillbaka till tyska och franska banker - sjunker nu landet allt djupare ner i arbetslöshet och depression.
-
-
Nazisterna misshandlar folk på gatorna, polisen hjälper till, arbetslösheten stiger månad för månad, de som kan emigrerar. Men samtidigt: nätverken som byggs, eller aktiveras. Släkten som skickar mat från landet, folk som bjuder varandra på vad de har, arbetarna på Bio Me som tar över sin fabrik och driver den vidare.
-
-
Så här är det, så här känns det, så här säger folk. Kajsa Ekis Ekman berättar om att få tårgas innanför gasmasken. Om hyresvärden som kan tänka sig att vänta med hyran. Hur den arbetslöse dataingenjören Antonis dras allt djupare ner i islamofobin. Och om hur läraren Fotini strejkar och omplaceras på arkivet, medan den avpolletterade premiärministern George Papandreuo - han med folkomröstningen - påstår att han vill dra sig tillbaka till en ö och spela gitarr.
En annan verklighet än den som delar av forumhögern med RMC i spetsen ylat i högan sky om. Vilken ska vi tro på ?