Fackförbundet ST skickade nyligen ut en enkät till sina medlemmar anställda på Arbetsförmedlingen. Resultatet blir ett kraftigt underkänt betyg till regeringens största arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Insatserna har helt enkelt för låg kvalitet. De kommer ofta för sent och risken är stor att den arbetssökande fastnar i åtgärder som inte leder till en anställning, anser ST-medlemmarna.
Bara en av åtta arbetsförmedlare tycker att jobb- och utvecklingsgarantin ger ett tillräckligt stöd till den som söker jobb. Mer än varannan arbetsförmedlare anser dessutom att de har för lite tid och resurser att utföra sitt uppdrag.
De efterlyser mer arbetsmarknadsutbildning och fler praktikplatser. Det är åtgärder som finns med i Socialdemokraternas vårbudget, allt medan regeringen håller fast vid en politik som nått vägs ände.
Det är särskilt det tredje steget, fas 3, i jobb- och utvecklingsgarantin som är det stora misslyckandet. Det ger varken jobb eller utveckling.
Utvecklas gör dock de företag som har startat med fas 3 som enda affärsidé. I senaste utgåvan av LO:s tidning Arbetet beskrivs framgångarna för Jobbfabriken AB.
Företaget fick 35 miljoner kronor i statliga bidrag i fjol – 5 000 kronor i månaden för varje långtidsarbetslös de tar sig an. Var sjätte statlig krona blev till vinst. Huvudägaren Ivan Daza kunde kvittera ut tre miljoner kronor i utdelning på sina aktier.
Det går strålande för Jobbfabriken. Massarbetslösheten förser företaget med pengar och framtiden ser ljus ut. Långtidsarbetslösheten har nästan tredubblats på kort tid och prognoserna ser dystra ut de kommande åren.
I april i år var drygt 30 000 inskrivna i fas 3. Siffran kommer att öka till 37 000 i början av 2015, enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos.
De arbetslösas olycka blir alltså Jobbfabrikens lycka. Företaget skryter med att 17 procent av de 622 fas-3-deltagarna har fått sysselsättning, men vilken sorts jobb de har fått framgår inte. Däremot har 30 fas-3-are anställts av Jobbfabriken (!), ofta på nystartsjobb med statliga subventioner.
Regeringen reagerar äntligen på det geschäft som fas 3 skapar.
– Det är extremt provocerande, säger Bettina Kashefi, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, om Jobbfabrikens vinster och lovar åtgärder.
Men särskilt fort går det inte. Redan våren 2011 aviserade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström att se över hur det så kallade anordnarbidraget var konstruerat. Någon översyn gjordes dock inte på departementet, i stället skickades uppdraget till Arbetsförmedlingen utan någon tidsgräns.
Nu har en sådan satts upp och redan till halvårsskiftet ska myndigheten redovisa hur det ska förändras. Det är inte en dag för tidigt. Lycksökare ska inte tjäna grova pengar på de arbetslösa.