* Området som röjs var planerat som nationalpark. Det ligger inkilat mellan naturreservat och Natura 2000-områden. Här finns havsörn, gotlandssnok och gaffelfibbla – 250 hotade arter – samt närheten till sjön Bästeträsk som är Gotlands största sjö och vattenreservoar.
* Länsstyrelsen sa tvärt nej till kalkbrottet.
* När också miljödomstolen avslog tog Nordkalk saken i egna händer. Företaget köpte helt enkelt en utredning av expertmyndigheten Sveriges geologiska undersökningar, SGU.
* Dåvarande miljöministern Andreas Carlgren strök helt enkelt den så kallade stopplagen som skulle skydda områden som Ojnareskogen.
* ”En regelförenkling som inte skulle försvaga skyddet för miljön.”
Förslaget presenterades under en hektisk period i riksdagen så alla partier utom Vänsterpartiet köpte den förklaringen.
Veckan därpå tog miljööverdomstolen upp ärendet och med hjälp av den nya lagen och SGU:s utredning fick Nordkalk rätten att utvinna kalk i Ojnareskogen.
Hur kunde Andreas Carlgren ändra i miljöbalken?
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article15342193.ab
Om ett par decennier packar Nordkalk ihop sin utrustning och tackar för sig. Då är jobben slut. Kvar finns ett ödelagt landskap och i värsta fall vatten förstört för tusentals år. Var det inte med kunskap och hållbar utveckling som Sveriges välstånd skulle byggas?
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kalkbrottet-kommer-att-bli-dyrt-for-gotland_7464862.svd
I dagens Sverige köper man sig utredningar som stödjer ens sak, man låter "miljöministern" ändra lagarna så det passar marknaden....