Ing-Britt Borg Andersson, 60, var döende i cancer – då skrev arbetsförmedlingen in henne som arbetssökande.
Nu är hon död.
– Jag känner inget förtroende för arbetsförmedlingen längre, säger dottern Ingela Andersson.
Beskedet kom i maj 2008.
Ing-Britt Borg Andersson hade haft cancer tidigare, men kämpat sig tillbaka till livet och friskförklarats. Men den här gången hade sjukdomen kommit för att stanna.
Skickade läkarintyg
I juli 2008 skickade hon ett läkarintyg till arbetsförmedlingen som visade att hon inte kunde arbeta på grund av obotlig cancer.
Men arbetsförmedlingens lokalkontor i Jämtland bestämde sig för att hon skulle vara fortsatt registrerad som arbetssökande och inte få sjukpenning.
– Hon var orolig för sina pengar, det blev så lite. Det var ju mer en slump att jag kollade upp det och då visade det sig att hon hade aktivitetsstöd, som om hon vore arbetssökande, i stället för sjukpenning, säger dottern Ingela Andersson, 37.
Den 23 januari 2009 fick Ing-Britt, efter många turer, slutligen sjukpenning.
Sju dagar senare avled hon, 60 år gammal, av cancersjukdomen.
Och först nu i onsdags – fem månader efter sin död – får hon rätt i ett beslut av arbetsförmedlingens juridiska enhet.
Men trots att arbetsförmedlingen erkänner att den gjort fel blir det inget skadestånd för felaktigheter, inget för fysiskt och psykiskt lidande.
Det blir 16 170 kronor.
Det är det belopp som hon anses ha förlorat när hon inte fick sjukpenning.
– Vi är jättebesvikna och det här har tagit så mycket kraft och ork. Jag känner inget förtroende alls för arbetsförmedlingen och andra myndigheter längre, säger dottern Ingela Andersson.
För att familjen ska få rätt till skadestånd måste den, enligt arbetsförmedlingens jurist, gå vidare till domstol där det ska slås fast att ett brott ligger bakom.
– Felet ligger hos det lokala kontoret i det här fallet. Det är den mänskliga faktorn, säger Garo Lorfalk, verksjurist på arbetsförmedlingen.
Ingen utredning
Någon utredning kommer inte att göras.
– Nej, för det här ska inte hända. Vad jag vet är det inte vanligt förekommande att det blir så här.
– Det finns ingen monetär ersättning som kan uppväga, vi kan bara ersätta de ekonomiska förlusterna. Det är så klart tråkigt att få upprättelse först efter sin död.
Artikel
Minns detta vid valurnorna i september nästa år.