DirtyDog 2012-01-09, 03:25
formsvackan skrev: ericTheDog skrev:Intressant att du talar om fakta...Olof Palme - nyliberal...Kuba - demokratiska val...du är korkad som få. Vet du ens vad fakta är?
Du glömde Nordkorea men lyckades ändå prestera kvalificerat svammel, endast överträffbart av BH och RMC.
Men nu var det ju DU som hävdade att nyliberalismen triumfierade i Sverige 1985 när OLOF PALME styrde landet, eller hur?
Med ett "bredare" begrepp av nyliberalism så är väl ALLT som står till höger om S detta?
Nyliberalism som ett bredare begrepp
Termen nyliberalism används även som en allmän politisk beteckning på de som eftersträvar liberaliseringar av den ekonomiska politiken och reformer såsom skattesänkningar, avregleringar och olika former av privatiseringar. (inkluderar alltså även Socialdemokraterna i begreppet)
I denna mycket vidsträckta betydelse används ordet nyliberal ofta som ett skällsord och har för många därför en negativ klang. Som typiska representanter för denna bredare nyliberalism utses ofta konservativa politiker såsom Margaret Thatcher och Ronald Reagan, som genomförde privatiseringar och avregleringar i Storbritannien och USA under 1980-talet som en del av en global högervåg. Ofta utpekas Internationella valutafondens och Världsbankens politik som nyliberal i denna bemärkelse.
I Sverige har nyliberalismen, om det bredare begreppet avses, ansetts haft ett visst inflytande över politiken och den offentliga förvaltningen under slutet av 1980-talet och 1990-talet, även på socialdemokratiska regeringar. Försäljningar av statliga företag, avskaffande av statliga monopol och ett ökat privat inslag på välfärdsområdet anses vara exempel på detta. Uppfattningen att det fanns för mycket politisk styrning och en för stor offentlig sektor fick ett ökat stöd i kommunerna och man började tala om valfrihet och marknadsorientering. Samtidigt är dock välfärdsstaten som institution inte ifrågasatt av något av de i riksdagen etablerade partierna, det totala skatteuttaget fortfarande i sk "världstopp" och skattesystemets progressivitet fortfarande markant. Man kan alltså anses som nyliberal även om landet man styr har världens högsta skatter? Skall vi skratta eller gråta här?Om våra politiska partier sen 1985 skall räknas som "nyliberala" så blir ju svaret på trådens titel ganska enkelt, eller vad anser du själv?
Det är inte bara enkelt att konstatera utan vi kan ÄVEN konstatera att europas länder som INTE gjort de förändringar och nedskärningar som vi i Sverige gjort är de som VERKLIGEN sitter i skiten nu och bara DRÖMMER om att kunna genomföra våra reformer.
Vad vill då vår svenska vänster? Jo, de vill att Sverige skall ha en politik som MER liknar den som drev t.ex. Grekland ned i fördärvet.