Secrist skrev:Vad tror ni, kommer nyliberalernas överstepräst att få rätt eller kommer vi att få se ett Europas Förenade Stater ?
Vi lär knappast få se ett Europas Förenta Stater. Lär inte finnas något land i europa som är intresserat av det.
Det beror nog på hur man definierar "Förenade stater". Är det en massa stater som är förenade gentemot stormakter och allianser i resten av världen eller är det något som i likhet med t.ex USA styrs av en individ?
Jag tror att de flesta länder i Europa är intresserade av det förstnämnda eftersom de annars inte har kraft att hävda sig mot andra mäktiga stater. Det handlar inte endast om att införa liknande finansregler eller mänskliga rättigheter. Det handlar lika mycket om slopade tullar, fri rörlighet och ett miljöarbete som endast kan få effekt om alla spelar efter samma spelregler.
Valutan är nog den krångligaste detaljen, men samtidigt en detalj som samtidigt underlättar väldigt mycket.
Om man tror att lösningen på ekonomiska problem är en egen valuta så kan man väl lika gärna löpa linan ut och införa lite olika valutor även i Sverige. Tänk vad bra det vore för glesbygden med en egen valuta som de kan devalvera så att alla känner sig väldigt rika (ända tills de besöker ett annat län). Devalvering är inte lösningen på ekonomiska problem utan är mer som det Infra beskriver så bra med "Kissa i byxorna på vintern".
Olika valutor har ALLTID resulterat i tullar, införselkvoter och begränsningar av handel på olika sätt. Med en gemensam valuta så slipper man sådan negativ inverkan på produktion & tjänster. En gemensam valuta framtvingar i praktiken ökad jämlikhet mellan folk.
En gemensam valuta framtvingar samtidigt en harmonisering av regler, skatter och löner. Det är naturligt att det drabbar ett "välfärdsland" som Sverige värre än det gör för ett land i Baltikum. Deras tjänster och produkter värderas högre och kommer medge (och krävas från konkurrentländer) att löner och levnadsstandard ökar. Annars kommer ju andra länder med högre löner och skatter inte kunna konkurrera längre.
Så ställ istället frågan. Vilket Europa vill vi egentligen ha i framtiden?
Initialt kommer en harmonisering av t.ex. miniminivån av socialbidrag att innebära att det lagstiftas om en nivå som är lägre än den vi har idag. För de flesta länder kommer samma lag innebära en höjning. Inget hindrar dock något land från att överstiga miniminivån och politikernas roll kommer i framtiden handla om att förändra nivåer som dessa för SAMTLIGA EU-länder och samtidigt hantera mini- resp max-beskattning för olika varor och tjänster.
Om vi skall ha (som vi har idag) fri handel av t.ex matvaror så ligger det nog i allas intresse att regler för djurhantering, gödsel på jordbruk osv är likartade i samtliga länder så att det inte är REGLER som styr VAR saker produceras utan endast kompetens eller naturliga förutsättningar.
Sen får politiker se till att ge stöd till de regioner som av olika anledningar har svårare med viss produktion. Dock skall de vansinniga jordbrukssubventionerna som europa har i dag slopas så att Afrika får chansen att komma ur sin fattigdom pga deras möjligheter till gigantiska odlingar om inte deras export förhindras pga skyddstullar och annat.
Självklart måste europa se till att bibehålla förutsättningar för livsmedelsproduktion men det betyder inte att vi ständigt måste vara självförsörjande på allt.