"När jag själv var utbränd var jag hemma i tre dagar"
Dessa uttalanden gjorde Husmark/Pehrsson 2007!
Vad berodde utbrändheten på?
- Jag kombinerade familjeliv, arbete och politik och gick in i en valrörelse. Det här var i december 1997 och höll på i tre månader.
När jag intervjuade Socialstyrelsens projektledare Jan Larsson sa han att det inte är meningen att ett sjukförsäkringssystem ska betala för att människor arbetar för mycket. Håller du med om det?
- Jag tycker det är svårt att säga så. Självklart har man alltid ett egenansvar. Men många kvinnor arbetar i stora tunga organisationer i offentlig sektor där de inte kan påverka sin arbetssituation. Då tycker jag att arbetsgivaren måste ta ett större ansvar och hjälpa de anställda att komma tillbaka. 40 procent av kvinnorna som är sjukskrivna säger att de har arbetsförmåga om de får andra arbetsuppgifter och 30 procent kan arbeta om de får gå till en annan arbetsgivare.
Men vad händer om man har en arbetsgivare som inte erbjuder några andra arbetsuppgifter?
- Det kan vara svårt för de små företagen och där måste arbetsförmedlingen och Försäkringskassan hjälpas åt att ge den anställde stöd. Men det kan hända att en som är utbränd hos en arbetsgivare inte kan gå tillbaka dit utan bör byta arbete.
Men att ordna ett nytt jobb för en sjukskriven är inget som görs i en handvändning. Om man inte får någon sjukpenning eftersom de nya riktlinjerna säger att den diagnos man har inte ska ge någon sjukskrivning, hur försörjer man sig då?
- Vem har sagt att man inte får vara sjukskriven?
I Socialstyrelsens nya riktlinjer står det "i normalfallet krävs ingen sjukskrivning" för bland annat diagnosen utmattningssyndrom.
- Okej, då kan vi säga det. Men då är det efter vetenskap och beprövad erfarenhet som man har sagt det.
Du hänvisar gärna till vetenskap. Men Socialstyrelsen har sagt att de inte har någon god vetenskaplig grund för några av de här riktlinjerna. Handlar det inte också om politiska värderingar?
- Nej, men systemet ska utvärderas och då kanske vi får en vetenskaplig grund.