Det säger Torgny Collin, säkerhetsdirektör på Försäkringskassan, där man nu håller på att ta fram en modell för hot och riskhantering.
- Vi märkte av det här redan förra sommaren då det infördes nya regler. Då började vi få samtal där våra kunder hotade att ta sina liv, säger han.
- Under hösten har vi märkt en markant ökning av hoten om självmord, i dag rör det sig om cirka 40 procent av de inrapporterade fallen.
Efter årsskiftet kommer cirka 54 000 svenskar att utförsäkras. Det är människor som varit långtidssjukskrivna eller haft sjukersättning (förtidspension), men som inte bedöms vara tillräckligt sjuka för permanent sjukpension.
De utförsäkras och ska söka jobb och får gå en kurs på arbetsförmedlingen i tre månader.
Men oron inför de nya reglerna är stor.
- Människor som hör av sig till oss är förtvivlade, de ser sitt liv och vardagen slås till spillror. Då kan det komma fram sådana här hot, säger Torgny Collin.
För personalen är det tunga samtal att hantera.
- Många känner skuld för detta även om vi satt reglerna. Samtidigt kan vi inte vara terapeuter, det har vi inte kompetens för, säger Torgny Collin.
Ibland handlar hoten också om att ta livet av någon annan. Efter hotsamtal görs ofta en uppföljning med telefonkontakt.
- Såvitt jag vet så har något av hoten aldrig iscensatts. Men vi är beredda på att vi kommer att få fler sådana här samtal, säger Torgny Collin.
Försäkringskassans personal ska nu få bättre hjälp att bemöta den oro och desperation som människor känner.
Bland annat med nya rutiner för hur självmordshoten ska hanteras.
http://www.expressen.se/ekonomi/1.1825915/hot-om-sjalvmord-efter-nya-reglerna
********************************************************************************************
VI SKA MINSKA UTANFÖRSKAPET
Allians Mot Sverige, vallöfte 2006