Vercingetorix 2009-04-07, 16:11
Jag vill passa på och slå ett slag för denna eminenta, men tyvärr lite bortglömda rotfrukt, som med fördel kan användas på samma sätt som potatis. (lite kortare tillagningstid, dock) Både smak, doft och konsistens påminner lite om svartrot. Den ger en "nötig" smak när den blandas t ex i potatismos.
Skockan är väldigt lättodlad och växer som ogräs i trädgårdslandet.
Nåväl.. Dagens middag bestod av rotmos och rimmat/kokt fläsklägg (med benet kvar för buljongens skull).. En husmansmiddag som om man följer följande är så gott att det knullar i munnen..
Koka först läggen tillsammans med lök, morot, lagerblad och några pepparkorn. Lägg köttet åt sidan, sila av spadet/buljongen och koka tärnad kålrot(ca 35%), jordärtskocka (35%), potatis (15%) och morot (15%) i buljongen efter köttkoket. Mosa och puréa rotfrukterna med en elvisp på hög hastighet så det blir luftigt samtidigt som man blandar i en rejäl klick smör och en buljongtärning.
Jag testade olika senapssorter och fann att Druvans Calvadossenap gifte sig alldeles utmärkt med rätten.
Givetvis dricks en iskall lager till detta, så smakerna får idka gruppsex på tungan. ;-)