SöndagsmiddagLaxbakelse, svinstek med pressgurka, ostar.
Laxbakelse:1 skiva gravlax
1 msk hackad rödlök
1 tsk hackad dill
2 msk majonnäs
1 msk stenbitsrom
1 skiva kavring
Salt
Peppar
Citron, dill och rom till garnering
1. Blanda lax, lök, dill och rom. Rör i så mycket majonnäs att blandningen precis binder ihop. Smaka av med salt och peppar.
2. Tag med ett runt mått ut en rund kavringskiva. Applicera laxröran på brödet och garnera med citron, dill, och rom.
Pressgurka:Pressgurkan har fått sitt namn av att den läggs i press innan inläggningen.
1 gurka
1 tsk salt
Lagen:½ dl ättiksprit 12%
1 dl vatten
2 msk socker
1 krm mald vitpeppar
½ dl hackad persilja
1. Skiva gurkan och lägg den i ett durkslag, salta mellan varven.
2. Lägg en tyngd i durkslaget och låt gurka ligga i press under 1 timma.
3. Blanda alla ingredienser till lagen. Lägg gurkan i en skål och häl på lagen. Låt den stå och dra i minst 30 minuter innan servering.
Svinsteken:Den här steken blir otroligt saftig och mör, den tar lite tid i ugnen men det är det värt.
1 kg benfri kotlett
1 morot
1 syrligt äpple
2 katrinplommon
½ gul lök
½ rödlök
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
Mald ingefära
Smör Olja
1. Putsa kotletten och gnid in den med Salt, peppar och ingefära.
2. Bryn köttet runt om på hög värme i lite smör och olja.
3. Placera steken i en ugnsfast form, lägg de skalade och grovhackade tillbehören runt om.
4. I med steken i ugnen 110 grader i cirka två timmar till den har en innertemperatur på 70 grader.
5. Låt steken vila i minst 15 minuter innan du skär upp den.
Såsen:Steksky och grönsaker från steken.
Tomatpuré
½ köttbuljongtärning
½ grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
2 dl vatten
2 msk vetemjöl
Soja
Salt
Peppar
1. Häll över grönsakerna och spadet i en kastrull. Tillsätt buljongtärningarna och vattnet, koka upp och låt koka i ca fem minuter.
2. Sila av grönsakerna och ta tillvara vätskan.
3. Fräs lite tomatpuré i en smörklick. Rör i mjölet och fräs ytterligare någon minut.
4. Häll i vätskan och låt såsen tjockna.
5. Späd med grädde till önskad konsistens. Smaka av med soja och kryddor.
Efter maten får det bli några olika ostar och en bit päron.
Smaklig spis
Rainman