26 strejkvakter dömdes för facklig stridsåtgärd
Idag föll domen mot de 26 strejkvakter som den 1 december 2006 stod utanför sushirestaurangen Izakaya Koi på Lilla Torg. De dömdes till dagsböter för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot ordningsmakten.
- Att polisen och tingsrätten sätter käppar i hjulen för fackföreningar är absolut inget konstigt eller nytt. Vi kommer varken att försvagas eller förlora hoppet. Fackföreningar ska kämpa för sina medlemmars och alla arbetares rättigheter. Skillnaden mot andra fack är att när vi säger det så menar vi det, säger Ola Brunnström från Malmö LS.
- Fackföreningar måste kunna bedriva stridsåtgärder för att skydda sina medlemmar eller kämpa för bättre villkor. Det är en orimlig situation att chefen i det läget ska kunna kalla på polis för att bli av med oss. Hotell och restaurangbranschen är en tuff bransch för arbetstagare med många oseriösa och kriminella arbetsgivare. I den branschen måste det finnas starka fackföreningar som tar strid för sina medlemmar, säger Liv Marend från Malmö Handel, restaurang och servicesyndikat.
Läs mer på coopsite.sac.se samt
www.malmo26.sac.seBakgrund till arbetsplatskonflikten: Fackföreningen Malmös Hotell- och Restaurangsyndikat av SAC-syndikalisterna inledde i november 2006 stridsåtgärder mot sushirestaurangen Izakaya Koi på Lilla Torg i Malmö. Syndikatet låg i konflikt med restaurangen sedan en av cheferna, dylika delägare, brutalt misshandlat en anställd medlem. Ledningen för Izakaya Koi vägrade ta ansvar för övergreppet och restaurangen försattes i blockad tills detta skulle ske och kollektivavtal hade tecknats.
Den 1 december stod strejkvakter utanför restaurangen och uppmanade kunder att välja en annan restaurang för att sätta press på ledningen för Izakaya Koi. Stridsåtgärden var varslad enligt gällande lag. Polis kom till platsen och gjorde ett brutalt ingripande mot den fackliga stridsåtgärden som senare även resulterade i åtal mot 26 av de strejkvakter som uppmanade kunder och anställda att lämna restaurangen.
Chefen dömdes den 28/4 2008 för misshandel av en annan person (målsnr: B 1505-08 50/99).
Fakta om fackliga rättigheter: Rätten att vidta fackliga stridsåtgärder skyddas i en särskild paragraf i grundlagens 2 kap 17 § om inte annat följer av lag eller avtal. Fackliga stridsåtgärder vidtas mot arbetsgivare för att förmå arbetsgivaren att teckna överenskommelse med fackföreningen för att tillskansa arbetsplatsens eller sina egna medlemmar bättre arbetsvillkor, förhållanden och lönenivåer.
Enligt rikspolisstyrelsens egna riktlinjer i arbetsplatskonflikter är stor återhållsamhet motiverad och direkta ingripanden i fackliga stridsåtgärder skall inte ske utan att det betingas av ett väsentligt ordnings eller säkerhetsintresse (Se JK, DNr 1505-80-21, 2551-80-21, beslut 1981-04-27).
Fakta om branschen: Hotell- och restaurangbranschen är en bransch med mycket organiserad brottslighet, ekonomisk brottslighet och oseriösa arbetsgivare. Branschen präglas av låg facklig organisationsgrad, osäkra anställningar, låga lönenivåer och tuff arbetsmiljö.
Mer information om polisingripanden i SACs fackliga blockader: Polis har bland annat ingripit i SAC syndikalisternas fackliga blockader gentemot nedan angivna arbetsgivare inom Hotell och restaurangbranschen. Polis har enbart förhållit sig neutrala till SACs konflikt med McDonalds och i övriga fall agerat efter arbetsgivarens uppmaningar.