formsvackan skrev:"Hela idén med nyliberalismen är att marknadsmekanismerna ska tillåtas styra över mänsklighetens öde. Tanken är att ekonomin borde diktera samhällets regler och inte tvärtom."
Redan på 300-talet f.Kr menade filosofen Epikuros att rädslan skapar människor som är lättledda. Det är lika sant nu som det var då.
Själva termen nyliberalism myntades av den österrikisk-brittiske aristokraten och nationalekonomen Friedrich Von Hayek vid en konferens i Paris 1938. Hans bok "The Road to Serfdom" (Vägen till träldom) som utgavs 1944 brukar klassas som en av den nyliberala rörelsens främsta inspirationskällor. Von Hayek menade bland annat att all centraliserad planering är steg på vägen till ett totalitärt samhälle som Hitlertyskland eller Stalins Sovjet. Lösningen är istället att låta marknadskrafterna styra fritt.
Den ungersk-amerikanske nationalekonomen Karl Polanyi som 1944 publicerade boken "Den stora transformationen," som innehöll en saftig kritik av 1800-talets industriellt marknadsbaserade ekonomi, hade en annan syn på saken. Polyani skrev bland annat:
"Att låta marknadsmekanismer vara den enda herren över människor och deras naturliga omgivning skulle resultera i samhällets tillintetgörande."
1947 träffades 39 liberala ekonomer och publicister från tio länder för en konferens på berget Mont Pelerin nära Vevey i Schweiz. Syftet var att sprida idéer om det fria samhällets natur och marknadsekonomiska och politiska mål. Förutom Hayek deltog även hans elev Milton Friedman från den neokonservativa Chicagoskolan, en man som skulle komma att betyda mycket för nyliberalerna och deras agenda.
Efter andra världskriget bands de andra valutorna till dollarn som i sin tur bands till guldet och USA hade på så sätt en dominerande ställning i valutasystemet. Vid den tiden förde många länder en så kallad keynesiansk ekonomisk politik, vilket innebar att de med hjälp av överskott eller underskott i statsbudgeten sökte utjämna konjunkturväxlingar och upprätthålla en jämn tillväxt. I Sverige och vissa andra länder var det övergripande målet att trygga sysselsättningen och skapa en välfärdsstat, något som vi också lyckades med och Sverige toppade i åratal listan över länder som det var bäst att leva i.
Milton Friedman hade dock en helt annan syn på saken. Enligt honom borde staten göra så lite som möjligt för att motverka arbetslöshet och använda så lite pengar som möjligt för att undvika inflation. I ett av sina viktigare verk konstaterade Friedman att "endast en kris - verklig eller inbillad - kan åstadkomma verklig förändring", en taktik som tillämpats åtskilliga gånger av eliten för att omdana "fåren" och "de onyttiga ätarna" för att tala i elitens termer.
Efter oljekrisen på 70-talet vädrade nyliberalerna dollarlukt och med en armada av iskalla systemskiftare och miljonfinansierad propaganda som vapen gick de till storms mot det keynesianska systemet (som förvisso lämnar en hel del i övrigt att önska och i förlängningen är ekologiskt ohållbart på grund av kravet på ständig tillväxt), men lösningen är ju inte ett orättvisare system som också bygger på utarmning av ändliga resurser.
Nu gällde det att lägga massor av krut på att skylla alla problem på välfärdsstaten och hävda att lösningen är en ohämmat fri marknad. Det faktum att oljekrisen hängde ihop med att vi byggt upp ekonomin på en ändlig resurs i händerna på diktatorer i mellanöstern som dessutom råkade ha en kartell som kontrollerade priset, diskuterade man inte gärna. Lika lite som att den klassiska liberalismen med en oreglerad marknad kraschade redan under depressionsåren.
Efter militärkuppen i Chile 1973 fick Friedman chansen att testa sina idéer i praktiken när han blev ekonomisk rådgivare åt diktatorn Pinochet. Efter den våldsamma kuppen skakades Chile av hyperinflation. Friedmans lösning till diktatorn var att sänka skatterna, införa frihandel, privatisera tjänstesektorn, skära ner på den offentliga sektorn och avreglera. Han sa till Pinochet att göra detta så snabbt som möjligt, innan den chockade och sargade befolkningen hann reagera.
Hela idén med nyliberalismen är att marknadsmekanismerna ska tillåtas styra över mänsklighetens öde. Tanken är att ekonomin borde diktera samhällets regler och inte tvärtom. De har spenderat flera hundra miljoner dollar för att marknadsföra nyliberalism som mänsklighetens naturliga och normala tillstånd.
Två som omhuldade dessa tankar var Margaret Thatcher och Ronald Reagan och de utgjorde kärnan i Storbritanniens thatcherism respektive USA:s reaganomics under 80-talet. Nyliberalismen hade startat sitt segertåg över världen.
Resultatet? En finpolerad budget till priset av mer utslagning, massarbetslöshet och mer pengar till de redan rika. Under 1980-talet så gick 29 procent av skattesänkningarna i Storbritannien till 1 procent av skattebetalarna, så att en enda person som tjänade hälften av den genomsnittliga lönen såg sin skatt öka med 7 procent, medan en enda person som tjänade 10 gånger genomsnittslönen fick en sänkning med 21%.
Statsvetaren Susan George sa mycket träffande om Thatcher:
"Järnladyn var själv Friedrich von Hayeks lärjunge, hon var en socialdarwinist som inte hade några kval över att uttrycka sin övertygelse. Hon var välkänd för att rättfärdiga sitt program med ordet "There Is No Alternative." Det centrala värdet i Thatchers doktrin och nyliberalismen själv är begreppet konkurrens - konkurrens mellan länder, regioner, företag och, självklart, mellan individer. Konkurrensen är central för att den separerar fåren från getterna, männen från pojkarna, de starka från de svaga."
Thatcher sa också:
"Det är vårt jobb att sola oss i ojämlikhet och att se att färdigheter och kunskaper ges utlopp för allas goda."
En belysande motsägelse.
Susan George förklarar att i Storbritannien minskade antalet jobb inom den offentliga sektorn med 2 miljoner under Thatcher-eran. En av huvudteserna inom nyliberalismen är att den offentliga sektorn måste bli brutalt nedskuren eftersom den inte följer och inte kan följa den grundläggande lagen om konkurrens för profit och marknadsandelar. Så om du blir sjuk, så är det bästa att du har råd med det.
Under Reagans tid på 80-talet ökade de rikaste 10 procenten av amerikanska familjer sin genomsnittliga inkomst med 16 procent, de rikaste 5 procenten med 23 procent, de rikaste 1 procenten av de amerikanska familjerna fick en 50-procentig ökning. Deras inkomster ökade från 270.000 dollar till 405.000 dollar. Bland de fattigare amerikanerna visade det sig att de lägre 80 procenten förlorade alla någonting, och som vanligt gällde regeln att ju lägre man befann sig, desto mer förlorade man. USA kunde också stoltsera med 35 miljoner människor som levde under existensminimum.
En utvecklingsrapport från 1997 av United Nations Conference on Trade and Development baserad på 2.600 separata studier av inkomstklyftor och fattigdom i vitt skilda länder visade att i nästan alla länder har ojämlikheter ökat de senaste 20 åren beroende på nyliberal politik.
Som Naomi Klein mycket riktigt beskriver det i sin briljanta bok "Chockdoktrinen" så upprepades taktiken från Chile efter invasionen av Irak 2003, men nu på ett ännu brutalare sätt. Först avväpnade man landet, sen invaderade man det och medan befolkningen ännu befann sig i chock "öppnades" landet för utländska investerare. Till skillnad mot vad Bushadministrationen hela tiden hävdade så försökte USA i det längsta att fördröja fria irakiska val. "Ockupationen av Irak har aldrig syftat till att ’återuppbygga’ landet, bara till att krossa det, stycka det och bjuda ut delarna till försäljning i väst" skriver Naomi Klein.
John Kavanagh vid the Washington Institute of Policy Research skriver:
"Globaliseringen har gett de extremt rika bättre möjligheter att tjäna pengar ännu snabbare. Dessa individer har gjort bruk av den senaste teknologin för att flytta stora penningsummor runt jorden extremt snabbt och för att spekulera allt effektivare."
Robert W Cox, professor i politisk vetenskap sa följande:
"Nyliberalismen omvandlar staterna från att vara buffertar mellan externa ekonomiska krafter och den inhemska ekonomin till att bli verktyg för att anpassa den inhemska ekonomin till den globala ekonomins krav."
Med andra ord är det marknaden, finansspekulanter och företag som sätter reglerna för vilken politik som är önskvärd och för att attrahera kapital och arbetstillfällen bjuder staterna under varandra. Välfärdsstaten måste nedrustas eftersom marknaden kräver det.
Nobelpristagaren och nationalekonomen Joseph Stiglitz, som i flera år var chefsekonom på Världsbanken, avslöjade hur IMF under 80 och 90-talet tvingade länderna i Asien, Afrika och Latinamerika att göra kreditavregleringar.
"IMF-upploppen är plågsamt förutsägbara. När ett land är "nere för räkning, drar IMF nytta av situationen och pressar ut den sista blodsdroppen ur dem".
Stiglitz liknar frihandel på WTO-vis med opiumkrigen:
"På samma sätt som på 1800-talet river amerikaner och européer idag ner hinder för handel i Asien, Latinamerika och Afrika, medan de skyddar sina egna marknader mot tredje världens jordbruksproduktion."
Föga överraskande så fick Stiglitz sparken från världsbanken. Han var ju ofin nog att tala sanning.
För att travestera Lenins citat "Kommunism är socialism som har bråttom" .....
Nyliberalism är liberalism på crack
+5
My Ass
F.I.S.T
Dao
RedCloud
formsvackan
9 posters
Nyliberalism är liberalism på crack
formsvackan- Antal inlägg : 14778
Join date : 09-03-02
- Inlägg 1
Nyliberalism är liberalism på crack
RedCloud- Antal inlägg : 23039
Join date : 09-02-23
Ort : NorrOmDalälven
Vad som helst Svackan, men inte tror du väl att herrarna forumhöger kommer kunna bemöta detta seriöst ?
formsvackan- Antal inlägg : 14778
Join date : 09-03-02
Var inte så negativ, ge dem en chans.RedCloud skrev:Vad som helst Svackan, men inte tror du väl att herrarna forumhöger kommer kunna bemöta detta seriöst ?
Dao- Antal inlägg : 26567
Join date : 09-02-20
Man får här inne bara kritisera kommunism, och då är det kritikerna som dessutom bestämmer vad som kan räknas till detta!
Annan kritik tystas oftast ner...
Annan kritik tystas oftast ner...
F.I.S.T- Antal inlägg : 17511
Join date : 09-03-05
Ort : Sveriges vackraste stad
Det var för långt inlägg för Forumhögern, och innehöll alltför många sanningar om Nyliberalismen
För övrigt är det mycket detta som du skrev här ovan som jag pratat om i många av mina inlägg.... Men de har då avfärdats som "icke fakta".... NU har i princip samma sak sagts med citat från andra, med stora titlar (citaten)
... får se om åsikterna godtas då ?
För övrigt är det mycket detta som du skrev här ovan som jag pratat om i många av mina inlägg.... Men de har då avfärdats som "icke fakta".... NU har i princip samma sak sagts med citat från andra, med stora titlar (citaten)
... får se om åsikterna godtas då ?
My Ass- Antal inlägg : 654
Join date : 10-01-23
Vilken sorts crack avses , kommunskiten ?
Och varför bara travestera Lenin, varför inte köra upp hela ditt röda huvve i röven på han direkt, där det hör hemma.
Och varför bara travestera Lenin, varför inte köra upp hela ditt röda huvve i röven på han direkt, där det hör hemma.
Potatiskungen- Antal inlägg : 281
Join date : 09-04-15
Ort : Stockholm
Hujedamig vilken salva! Jag är känd för att missuppfatta saker, men visst kan man någonstans ana ett vagt ogillande av nyliberalism? ; ) Jag tar mig friheten att koka ner texten på samhällspraktisk och ideologisk nivå för att göra diskussionen hanterbar.
NÅ! Utifrån vår befintliga samhällssituation känns det lite som du bedriver en spökjakt. Var finns nyliberalismen? Oavsett om diskussionen förs i USA eller Sverige, är väl den gemensamma nämnaren de senaste åren just statliga ingripanden i ekonomin och inte tvärtom? Debatten har handlat om krispolitik, stödåtgärder, lånegarantier etc etc och detta är socialliberalism. Inte nyliberalism.
Vidare till ideologin - att aktivt eftersträva en minimal stat för att motverka inskränkningar i den personliga friheten. Kapitalismen ses förvisso som en självklar rättighet för individen inom ramarna för nyliberalism, men det är fortfarande bara ett verktyg som individen kan välja eller inte välja. Själva grundtanken är ju - återigen - efterstävandet av en minimal stat och hyllandet av den enskilda människans val; därför att just DU vet bäst hur du ska uppnå din inre frid och lycka. INTE några pappersvändande ruggugglor på en statlig myndighet!
Grundtanken är faktiskt inte helt olik den kommunistiska/socialistiska idén egentligen, för även där vill man ju på sikt avveckla staten av samma anledning. Paradoxalt nog vill samma socialister använda maximal statlig inblandning för att uppnå ett samhälle UTAN stat och det känns som en krånglig omväg. Är det inte i så fall smartare att minska statens inflytande successivt med socialliberalism och därefter nyliberalism? Som kanske rent utav LEDER till kommunism?
Nu ska jag hämta kaffe.
NÅ! Utifrån vår befintliga samhällssituation känns det lite som du bedriver en spökjakt. Var finns nyliberalismen? Oavsett om diskussionen förs i USA eller Sverige, är väl den gemensamma nämnaren de senaste åren just statliga ingripanden i ekonomin och inte tvärtom? Debatten har handlat om krispolitik, stödåtgärder, lånegarantier etc etc och detta är socialliberalism. Inte nyliberalism.
Vidare till ideologin - att aktivt eftersträva en minimal stat för att motverka inskränkningar i den personliga friheten. Kapitalismen ses förvisso som en självklar rättighet för individen inom ramarna för nyliberalism, men det är fortfarande bara ett verktyg som individen kan välja eller inte välja. Själva grundtanken är ju - återigen - efterstävandet av en minimal stat och hyllandet av den enskilda människans val; därför att just DU vet bäst hur du ska uppnå din inre frid och lycka. INTE några pappersvändande ruggugglor på en statlig myndighet!
Grundtanken är faktiskt inte helt olik den kommunistiska/socialistiska idén egentligen, för även där vill man ju på sikt avveckla staten av samma anledning. Paradoxalt nog vill samma socialister använda maximal statlig inblandning för att uppnå ett samhälle UTAN stat och det känns som en krånglig omväg. Är det inte i så fall smartare att minska statens inflytande successivt med socialliberalism och därefter nyliberalism? Som kanske rent utav LEDER till kommunism?
Nu ska jag hämta kaffe.
RedCloud- Antal inlägg : 23039
Join date : 09-02-23
Ort : NorrOmDalälven
Och varför bara travestera Lenin, varför inte köra upp hela ditt röda huvve i röven på han direkt, där det hör hemma
Tokhögerns egan lilla byfåne försöker "debattera"....[sic]
RedCloud- Antal inlägg : 23039
Join date : 09-02-23
Ort : NorrOmDalälven
men det är fortfarande bara ett verktyg som individen kan välja eller inte välja.
King Edward, NÄR fick vi välja om vi vill leva under nyliberalismen eller inte ?
Potatiskungen- Antal inlägg : 281
Join date : 09-04-15
Ort : Stockholm
- Inlägg 10
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
RedCloud skrev:King Edward, NÄR fick vi välja om vi vill leva under nyliberalismen eller inte ?
För det första har vi ingen nyliberalism utan socialliberalism. För det andra finns det ingen som tvingar dig att använda produkter, tjänster och teknik sam har sitt ursprung i den fria marknadens konkurrens.
Det finns INGENTING som hindrar dig att ensam, eller genom ett kollektiv, leva av vad ni brukar själva i skogen någonstans. Faktum är att jag var på en sådan "fest" förra sommaren och besökte ett gäng som förkastat det dumma samhället och som lever i egenbyggda kojor. De är övertygade om att allting är en stor konspiration och väljer att stå utanför och klara sig själva. Det var... intressant.
Poängen är - du väljer VISST det genom att agera själv eller att medverka i demokratiska val. Om du inte underkastar dig majoritetens val - dvs marknadsekonomi - har du fortfarande ett VAL. Du KAN ställa dig utanför.
RedCloud- Antal inlägg : 23039
Join date : 09-02-23
Ort : NorrOmDalälven
- Inlägg 11
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
För det första har vi ingen nyliberalism utan socialliberalism.
Här är jag inte överens med dig...
Potatiskungen- Antal inlägg : 281
Join date : 09-04-15
Ort : Stockholm
- Inlägg 12
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
RedCloud skrev:Här är jag inte överens med dig...
Fair enough. Men anser du verkligen att vi, enligt nyliberalismen, saknar statliga ingripanden i ekonomin?
Min ståndpunkt är att vi HAR statliga ingripanden i ekonomin. Alltså socialliberalism.
Eller vad?
RedCloud- Antal inlägg : 23039
Join date : 09-02-23
Ort : NorrOmDalälven
- Inlägg 13
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
Men anser du verkligen att vi, enligt nyliberalismen, saknar statliga ingripanden i ekonomin?
Det kan inte bli riktig demokrati förrän bankerna kommer under gemensamt ägande, vi kan inte tillåta en del av samhället freeride att skapa pengar utifrån ingetalls.
Min ståndpunkt är att vi HAR statliga ingripanden i ekonomin. Alltså socialliberalism.
Jo vi har visst statligt ingripande, men inte på långa vägar tillräckligt.
Och javisst, jag kan ta en påse salt och en morakniv och ge mig ut i skogen, men ska det vara nödvändigt för att slippa leva under ett ekonomiskt system som inte går att väljas bort ?
Potatiskungen- Antal inlägg : 281
Join date : 09-04-15
Ort : Stockholm
- Inlägg 14
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
RedCloud skrev:Det kan inte bli riktig demokrati förrän bankerna kommer under gemensamt ägande, vi kan inte tillåta en del av samhället freeride att skapa pengar utifrån ingetalls.
En av finanskrisens viktigaste lärdomar har varit att strama upp missförhållanden inom bankväsendet, genom regleringar och lagar. Debatten har pågått på hög politisk nivå i USA de senaste två åren och mycket av Obamas politik har ju handlat om att agera kraftfullt mot bankeliten. Ser du? MASSOR av socialliberalism!
Däremot tror jag inte på gemensamt ägda banker, eftersom konkurrensen ger mig som kund bättre förhandlingsutrymme gentemot bankerna i räntefrågor, lånevillkor etc. Men jag vet att vi tänker olika där.
RedCloud skrev:Jo vi har visst statligt ingripande, men inte på långa vägar tillräckligt.
Och javisst, jag kan ta en påse salt och en morakniv och ge mig ut i skogen, men ska det vara nödvändigt för att slippa leva under ett ekonomiskt system som inte går att väljas bort ?
Klart det går att välja bort om tillräckligt många människor vill välja bort det! Det är ju liksom det finurliga med demokratin. Du nämner ju själv "riktig demokrati" i ditt inledande stycke. Är det bara "riktig demokrati" när det passar din egen ideologi?
Nu tillför jag dig åsikter som du inte konkret har uttalat och som straff ska jag späka mig själv med något vasst. Men du kanske ser min poäng någonstans...
RedCloud- Antal inlägg : 23039
Join date : 09-02-23
Ort : NorrOmDalälven
- Inlägg 15
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
Är det bara "riktig demokrati" när det passar din egen ideologi?
Nja, det har nog inte så mycket med "min" ideologi att göra.
Vi KAN inte ha ett system där bankerna skapar sina egna pengar och därmed sätter demokratin ur spel, det tror jag ingen tycker oavsett politisk hemvist.
Men du kanske ser min poäng någonstans...
poängen ser jag, men jag håller som du kanske förstår inte med....
eftersom konkurrensen ger mig som kund bättre förhandlingsutrymme gentemot bankerna i räntefrågor, lånevillkor etc.
du har rätt, vi delar inte den åsikten, heller
Potatiskungen- Antal inlägg : 281
Join date : 09-04-15
Ort : Stockholm
- Inlägg 16
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
RedCloud skrev:poängen ser jag, men jag håller som du kanske förstår inte med....
snälla? ; )
Dao- Antal inlägg : 26567
Join date : 09-02-20
- Inlägg 17
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
Potatiskungen skrev:Hujedamig vilken salva! Jag är känd för att missuppfatta saker, men visst kan man någonstans ana ett vagt ogillande av nyliberalism? ; ) Jag tar mig friheten att koka ner texten på samhällspraktisk och ideologisk nivå för att göra diskussionen hanterbar.
NÅ! Utifrån vår befintliga samhällssituation känns det lite som du bedriver en spökjakt. Var finns nyliberalismen? Oavsett om diskussionen förs i USA eller Sverige, är väl den gemensamma nämnaren de senaste åren just statliga ingripanden i ekonomin och inte tvärtom? Debatten har handlat om krispolitik, stödåtgärder, lånegarantier etc etc och detta är socialliberalism. Inte nyliberalism.
Vidare till ideologin - att aktivt eftersträva en minimal stat för att motverka inskränkningar i den personliga friheten. Kapitalismen ses förvisso som en självklar rättighet för individen inom ramarna för nyliberalism, men det är fortfarande bara ett verktyg som individen kan välja eller inte välja. Själva grundtanken är ju - återigen - efterstävandet av en minimal stat och hyllandet av den enskilda människans val; därför att just DU vet bäst hur du ska uppnå din inre frid och lycka. INTE några pappersvändande ruggugglor på en statlig myndighet!
Grundtanken är faktiskt inte helt olik den kommunistiska/socialistiska idén egentligen, för även där vill man ju på sikt avveckla staten av samma anledning. Paradoxalt nog vill samma socialister använda maximal statlig inblandning för att uppnå ett samhälle UTAN stat och det känns som en krånglig omväg. Är det inte i så fall smartare att minska statens inflytande successivt med socialliberalism och därefter nyliberalism? Som kanske rent utav LEDER till kommunism?
Nu ska jag hämta kaffe.
Nyliberalismen innebär ingen MINSKNING av statliga ingripanden. Däremot innebär den en ÖKNING av satsningar av offentliga medel, för att rädda vinsterna - som går till privata fickor!
Det du talar om är LIBWRALISM. Nyliberalismen är en mer EXTREM variant, där det faktiskt KVITTAR om det är statligt eller inte, så länge vinsterna samlas ppå "rätt" ställe.
Nyliberalerna har absolut inget emot stödpaket och likannde, av samma anledning - men driver det inte heller direkt. Det viktigaste är vart vinsterna hamnar!
Att minska statens inflytande skall inte innebär att ickedemokratiska företag skall ta över ruljansen. Det är det som skiljer nyliberalismens syn på statligt och privat mot vänsterns syn - generellt!
Den kommunistiska tanken handlar om att staten drivs av medborgarna, för att på det sättet garantera en fördelning av vinsterna! Nyliberalerna vill inte ha denna fördelning - så en minskning av statens makt i deras värld skapar enbart försämringar för medborgarna!
Dao- Antal inlägg : 26567
Join date : 09-02-20
- Inlägg 18
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
Potatiskungen skrev:RedCloud skrev:King Edward, NÄR fick vi välja om vi vill leva under nyliberalismen eller inte ?
För det första har vi ingen nyliberalism utan socialliberalism. För det andra finns det ingen som tvingar dig att använda produkter, tjänster och teknik sam har sitt ursprung i den fria marknadens konkurrens.
Det finns INGENTING som hindrar dig att ensam, eller genom ett kollektiv, leva av vad ni brukar själva i skogen någonstans. Faktum är att jag var på en sådan "fest" förra sommaren och besökte ett gäng som förkastat det dumma samhället och som lever i egenbyggda kojor. De är övertygade om att allting är en stor konspiration och väljer att stå utanför och klara sig själva. Det var... intressant.
Poängen är - du väljer VISST det genom att agera själv eller att medverka i demokratiska val. Om du inte underkastar dig majoritetens val - dvs marknadsekonomi - har du fortfarande ett VAL. Du KAN ställa dig utanför.
Idag är nyliberalismen som är den dominerande frälsarideologin. Det har börjat gå tillbaka idag, när till och med Timbro och Norberg börjar låta som sossar och förbanna nyliberalismen!
Jo, tvång finns idag. Korrigerar du dig inte efter "marknadens" förväntningar, blir du en udda typ, en "konstig" figur. Detta märks mest hos ungdomarnas mode, både vad gäller kläder som musiksmak. Det fascinerande hur väl de "korrigerar sig" efter förväntningarna från "marknaden"!
Men annars har du rätt. Man kan välja - men då handlar det om, som du säger, att ställa sig "utanför"!
Varför måste man vara utanför för att få vara annorlunda???
Vad är det för "val"???
Potatiskungen- Antal inlägg : 281
Join date : 09-04-15
Ort : Stockholm
- Inlägg 19
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
Dao skrev:Nyliberalismen innebär ingen MINSKNING av statliga ingripanden. Däremot innebär den en ÖKNING av satsningar av offentliga medel, för att rädda vinsterna - som går till privata fickor!
Jösses! Det blir svårt att ha en vettig diskussion i ämnet om du utgår från definitioner som inte existerar.
Jag föreslår i stället att vi använder oss av nationalencyklopedins definition:
nyliberalism, politisk-ekonomisk filosofi som strävar efter att minimera statens roll i det ekonomiska och sociala livet.
länk
Är det en tillräckligt neutral källa att samsas om? Jag går dessvärre inte med på din definition, för jag har aldrig hört talas om den.
My Ass- Antal inlägg : 654
Join date : 10-01-23
- Inlägg 20
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
RedCloud skrev:men det är fortfarande bara ett verktyg som individen kan välja eller inte välja.
King Edward, NÄR fick vi välja om vi vill leva under nyliberalismen eller inte ?
Jag bara driver med sektvänster och deras knäppa världsbild.
Men här försöker en kommunistisk näsa debattera PÅ ALLVAR med sina tokerier, sicken nötta.
RedCloud- Antal inlägg : 23039
Join date : 09-02-23
Ort : NorrOmDalälven
- Inlägg 21
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
Jag bara driver med sektvänster och deras knäppa världsbild.
Ja för debattera klarar du uppenbarligen inte av,
My Ass- Antal inlägg : 654
Join date : 10-01-23
- Inlägg 22
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
RedCloud skrev:
Jag bara driver med sektvänster och deras knäppa världsbild.
Ja för debattera klarar du uppenbarligen inte av,
Inte om "ämnet " är som i denna tråd, alltså en harang av svammel och tokerier.
Man undrar om författaren till tråden själv går på crack ?
Potatiskungen- Antal inlägg : 281
Join date : 09-04-15
Ort : Stockholm
- Inlägg 23
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
Nej det är den INTE : ) Ekonomin har allt för statlig inblandning för att man ska kalla den för nyliberal. Jag säger som jag sagt till Red Cloud - vi lever i en socialliberalism!Dao skrev:Idag är nyliberalismen som är den dominerande frälsarideologin. Det har börjat gå tillbaka idag, när till och med Timbro och Norberg börjar låta som sossar och förbanna nyliberalismen!
Äh! Så har det varit ända sedan romartiden. Och ungdomarna kan inte stoppa ner skjortan ordentligt i alla fall, så de räknas inte.Dao skrev:Jo, tvång finns idag. Korrigerar du dig inte efter "marknadens" förväntningar, blir du en udda typ, en "konstig" figur. Detta märks mest hos ungdomarnas mode, både vad gäller kläder som musiksmak. Det fascinerande hur väl de "korrigerar sig" efter förväntningarna från "marknaden"!
Du måste inte! Och hur utanför du måste känna dig kan jag inte värdera, eftersom jag inte är du. Av samma anledning kan jag inte värdera om valet är bra eller dåligt. Poängen är att du HAR ett val. Att rösta på de partier som finns inom systemet och böja dig för majoritetens beslut, eller ställa dig utanför. De jag besökte ute i skogen tex har en hemsida på vaken.seDao skrev:Men annars har du rätt. Man kan välja - men då handlar det om, som du säger, att ställa sig "utanför"!
Varför måste man vara utanför för att få vara annorlunda???
Vad är det för "val"???
Kan de så kan du ; )
RedCloud- Antal inlägg : 23039
Join date : 09-02-23
Ort : NorrOmDalälven
- Inlägg 24
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
Inte om "ämnet " är som i denna tråd
fullt begripligt, eftersom du besitter noll kunskap i ämnet (det står inte i Lyckoslanten)
My Ass- Antal inlägg : 654
Join date : 10-01-23
- Inlägg 25
Sv: Nyliberalism är liberalism på crack
RedCloud skrev:Inte om "ämnet " är som i denna tråd
fullt begripligt, eftersom du besitter noll kunskap i ämnet (det står inte i Lyckoslanten)
Du vill alltså inbilla oss att en obehörig lärare som inte ens klarar av att få behörighet i ett av de enklaste yrken, och en tokgalen folie, har kunskap i detta ämne ?
Tillåt mig påpeka att så inte är fallet.