Förra året slopades det statliga Apoteket AB:s monopol på att driva apoteksverksamhet. I november offentliggjordes att fyra köpare – Apoteket Hjärtat (Altor), Kronans Droghandel (Oriola KD och KF), Medstop (Segulah) samt Vårdapoteket i Norden (Investor och Priveq) – får köpa 465 apotek. Ytterligare 150 apotek ska säljas till småföretagare och 330 apotek blir kvar inom Apoteket AB. Avregleringen av det statliga monopolet öppnar också upp för nya apotek, något som bland annat varuhuskedjan Åhléns nappat på.
För de flesta konsumenter är skillnaderna ännu inte så stora. Man har kanske märkt att det finns receptfria läkemedel, såsom huvudvärkstabletter och nässprej på macken eller i mataffären. Skylten på ens gamla apotek har eventuellt byts och öppettiderna är kanske lite annorlunda. Kanske har man även noterat att Alvedon-förpackningen tar slut snabbare eftersom den endast innehåller 20 tabletter jämfört med tidigare 30. Men de stora förändringarna har med största sannolikhet inte slagit igenom än.
Riskkapitalbolag bakom apoteksköp
Tre av de stora apoteksköparna ägs av riskkapitalbolag, bolag som kännetecknas av att de har höga avkastningskrav. Ylva Johansson, talesperson för Socialdemokraterna i vårdfrågor, har tidigare uttryckt oro för att bolagens vinstmaximering kommer att leda till över- och felanvändningen av läkemedel.
Två av de fyra bolag som köpt apotek av staten ägs dessutom från kanalön Jersey – ett välkänt skatteparadis. Apoteket Hjärtat som köpt 208 apotek ägs av Altor Fund III GP Ltd och Medstop Holding som köpt 62 apotek ägs av Segulah IV LP.
– Ibland kan bolagen tycka att det är en fördel att det inte är så transparent – att det är svårt att få fram information. Men det finns andra anledningar också. På Jersey finns etablerade strukturer som alla, även utländska investerare, känner till, och de riskerar inte att bli dubbelbeskattade. Skulle utländska investerare istället ha ägarandelar i ett svenskt handelskommanditbolag skulle de kunna få skatta för vinsten i Sverige, säger Göran Haglund, analytiker på Skatteverket.
Begränsade möjligheter till insyn
Han berättar att Skatteverket tidigare haft begränsade möjligheter till insyn men att de sedan årsskiftet har ett nytt avtal med Jersey om informationsutbyte.
– OECD har plockat bort Jersey från sin ”grå lista”. Jersey är på väg bort från att vara ett skatteparadis och säger att de inte vill förknippas med skumma affärer. Än så länge vet vi inte hur informationssamarbetet kommer att fungera, men myndigheterna har varit samarbetsvilliga hittills.
Trots det nya avtalet kommer Skatteverkets insyn att vara begränsad – för att få granska bolag måste Skatteverket aktivt begära ut dokument. Frågan är även hur långsiktigt det är att apoteken tas över av riskkapitalbolag.
– Riskkapitalfonderna har alltid en begränsad livstid. Idén är att öka värdet i företaget för att sedan sälja det med vinst. Det handlar inte om långtgående investeringar, säger Göran Haglund.