Oppositionens partiledare sammanfattar i dag på DN-debatt redan kända förslag i ett sexpunbktsprogram för rödgrön politik som ska leda till fler jobb.
1) Investeringar i klimatomställning.
Dessa handlar om utbyggnad av till exempel snabbtåg och annan infrastruktur, sam satsningar på så kallade gröna jobb. Enligt de rödgröna stärker det människors möjlighet att pendla till de nya jobb som kommer.
2) Nya bostäder.
Investeringarna ska främst gå till nya hyresrätter. Dessutom vill partierna utvidga rot-avdraget till att även gälla flerfamiljshus. Om de vinner höstens val lovar de också modernisera och bygga om fastigheterna i miljonprogramsområdena.
3) Fler anställda i välfärdssektorn.
Ytterligare 12 miljarder kronor ska satsas på vård, skola och omsorg. Det motsvarar, enligt de rödgröna, 10-15 000 jobb.
4) Stärkt konkurrenskraft.
Arbetsgivaravgiften för småföretag ska sänkas. Dessutom vill oppositionen inrätta en riskkapitalfond på fem miljarder kronor. Tanken är att den ska öka takten i investeringar och utveckling i teknikintensiva företag. Partierna vill också utforma vad de kallar för strategiska branschprogram för till exempel miljöteknik- och fordonsbranschem
5) Fler utbildningsplatser.
Pengar ska avsättas till 44 000 nya utbildningsplatser i högskolan, ytkeshögskolan, vuxenutbildningen och den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen.
6) Sänkt unfgdomsarbetslöshet.
Arbetsgivaravgiften slopas för företag som anställer en ung arbetslös. Unga arbetslösa ska erbjudas utbildning eller praktik av Arbetsförmedlingen direkt. Dessutom vill de rödgröna införa så kallade generationsväxling- och traineeprogram i välfärdssektorn och satsa på utbildnings- och företagsvikariat.
I artikeln argumenterar också de tre partiledarna mot att skattesänkningar skulle leda till fler jobb och att människor arbetar mer. De stöder sig bland annat på en opinionsundersökning partierna beställt. Enligt de rödgröna svarar 86 procent av de tillfrågade att de skulle arbeta lika mycket som i dag om de får ytterligare skattesänkningar, 5 procent att de skulle arbeta mindre, 4 procent skulle arbeta mer och 5 procent vet inte hur de skulle göra.
I undersökningen ingår också en fråga om vad de tillfrågade anser är det det effektivaste sättet att minska arbetslösheten. Enligt de refererade svaren blev resultatet följande: 57 procent anser att arbetsmarknadspolitiska insatser samt investeringar i vård, skola, omsorg och vidarutbildning är effektivt. 12 procent menar att fler arbeten skapas om man gör det lättare att starta företag och 6 procent svarar att skattesänkningar är den bästa jobbskapande åtgärden. Vad resten tycker framgår inte.