Infra skrev:Han sa att vi ska ersätta kärnkraften på ett socialdemokratiskt sätt d v s att "stoppa kärnkraften men med
förnuft" som det hette på folkomröstningen tid.
Hur kan man använda "socialdemokratiskt" och "förnuft" i samma mening utan att drabbas av kraftiga skrattkramper?
Infra skrev:Eftersom Linje 2 vann det valet så är sossarna lojala med valresultatet. Heder.
Linje 1 :s och linje 2:s valsedelstexter skiljde sig
inte åt när det gällde kärnkraftsutbyggnaden
eller den framtida avvecklingen.
Skillnaderna återfanns på andra områden, somt ex att linje 2 - men inte linje 1 - på valsedeln specificerade att "kärnkraftsverk och andra framtida anläggningar för produktion av elektrisk kraft av betydelse skall ägas av stat och kommun."
En viktig skillnad mellan linje 1 och linje 2, som dock inte framgick av texterna på valsedlarna, var att linje 1 under folkomröstningskampanjen framtonade som mer positiv till kärnkraften än linje 2. Linje 2 lanserades som något av en kompromisslinje. Kärnkraften skulle avvecklas "men med förnuft" som det hette på linje 2:s kampanjmärken.
De olika linjerna stöddes av mycket ovanliga partikombinationer som klart avvek från det svenska partisystemets traditionella vänster-högeruppdelning.
Linje 1 stöddes av moderaterna, linje 2 av socialdemokraterna och folkpartiet medan linje 3 stöddes av en ohelig allians bestående av centerpartiet, vänsterpartiet kommunisterna och kristen demokratisk samling.
Folkomröstningen den 23 mars 1980 blev en seger för linje 1 och linje 2 som tillsammans fick 58,0 procent av rösterna mot 38,7 procent för linje 3.
Skillnaden mellan linje 1 & 2 var alltså i praktiken att linje 1 ansåg att företag som Asea skulle få bygga och äga kärnkraftverk.
Socialdemokraterna gick in i 1976 års valrörelse med nästan en tredjedel av sina väljare som motståndare till kärnkraften. Bland de folkpartistiska och moderata väljarna var motståndet mot kärnkraften ännu mer utbrett. Över hälften gav uttryck för en negativ inställning till kärnkraften.
Centerpartiet uppvisade däremot en mycket stor åsiktshomogenitet i kärnkraftsfrågan inför valet 1976. Mer än 80 procent var mot kärnkraften och endast 6 procent var entydigt positiva till kärnkraften. Kärnkraftsmotståndet dominerade även bland vpk:s väljare men inte i samma utsträckning som i centerpartiet. En femtedel av vpk:s väljare gav tex uttryck för en positiv inställning till kärnkraften.
Infra skrev:Han sa att i takt med att kärnkraften fasas ut så måste de miljövänliga alternativen växa fram, men först måste vi se efter hur mycket energi vi behöver, industri och hushåll tillsammans.
Jo, fast det säger ju inte så mycket. Om vi behöver mycket energi (och det lär vi göra med en ständigt växande befolkning och en framtid där fordon drivs av el istället för bensin). Energianvändningen har ökat med drygt 30% sen 70-talet men på den tiden stod oljan för ca 50% av industrins energi och idag utgör oljan kring 8%. Industrin har dock inte ökat sin totala energikonsumtion men står kvar på samma nivå som då TROTS gigantiska modifieringar i avsikt att spara energi. Frågan är om det i fortsättningen finns utrymme för lika stora energibesparande åtgärder eller om man istället måste flytta verksamhet till länder där energi är billigare?
Infra skrev:Vågkraft placerad där havet aldrig står stilla har visat sig vara en bra och ren energikälla. Ingenjörerna har redan kommit långt inom forskning på vågkraft. Utnyttja den. Sverige är omgiven av vatten.
Det KAN bli en bra lösning men ännu har man för lite kunskap för att veta om det kan bli ett alternativ. Industrin kan inte överleva på förhoppningar utan behöver RIKTIG energi. Framtiden får utvisa hur den framställs.
Infra skrev:Får jag säga det så tycker skogarna med vindsnurror är förfulande för varje landskap där dom står. Vindsnurror för hemmaförbrukning tycker jag däremot vore ok. Och att släppa ut överskottet på näten.
Vindsnurror för hemmabruk är som ett dåligt skämt. De ger normalt ingen el på vintern när den behövs som mest (ungefär som solenergin alltså) och kan inte konkurrera med alternativ när det gäller avkastning per investerad krona. Vad tror du grannarna i villaområdet skulle säga? Bor du avskillt är det säker ett alternativ men nu snackar vi om mindre än en 1% av Sveriges befolkning.