lazy skrev:En dator med internetkoppling är ingen tv-mottagare. Därför behövs ingen tv-licens för den som bara tittar på tv via en dator, enligt ett avgörande i dag.
Jag har förvisso inte sett domen men misstänker att det där är en grov missuppfattning.
Troligare hävdade domen att TILLGÅNG till en dator med internetuppkoppling inte är en grund för att debitera tv-licens.
Det kan man hävda är helt korrekt eftersom MÖJLIGHETEN att kika på TV inte innebär att man faktiskt GÖR detta.
Samma sak kan man givetvis hävda för vanliga TV-apparater. Att man ÄGER en sådan innebär ju inte med automatik att man faktiskt TITTAR på den?
Sen kan man tycka att hela upplägget är fel då ett äldre par betalar 2 076 kr per år för sin licens vilket kanske är överkomligt då de faktiskt delar på kostnaden (precis som de delar på kostnaden för boendet, el, vatten, telefon m.m.).
Det sjuka som uppstår är dock att när den ena parten går bort så dubbleras alla dessa kostnader för den som överlever.
Vem skall egentligen betala för tv-licensen och skall vi överhuvudtaget ha den kvar?
Vi kan väl inte ha ett system där endast ärliga individer är med och betalar för resten?
Skall man kanske införa kryptering för alla Sveriges Radio's samt SVT's program så att endast de som betalat kan lyssna? Vi vet ju alla att detta inte fungerar. Card-sharing får ju sådant att bli fullkomligt meningslöst. Hälften av de som kikar på betal-program idag gör det säkert genom card-sharing med andra som beställer samtliga kanaler och sen delar ut innehållet till 30 andra som sen betalar honom.
Skall vi kanske istället lägga ned Sveriges Television och Sveriges Radio och hoppas på att reklamfinansierad media fyller upp tomrummet?
Tja, ifall man är rädd för att en skattefinansierad public service skall styras av politiker så borde man kanske bli ännu räddare för en reklamfinansierad media som styrs av de som köper reklamplats?
Att finansiera public service med en procentuell skattesats vore helt perverst men om man lät en separat folkomröstning ske varje år i samband med riksdagsvalen där summan beslutas av folket och där ALLA med någon form av inkomst får ett minskat grundavdrag i deklarationen (för att motsvara den framröstade summan) så kan ingen hävda att det är politikerna som styr inkomsterna åt public service och därför kan påverka deras utbud.
På detta sätt så bidrar samtliga medborgare (i stort sett) till finansieringen av public service (ungefär på samma sätt som vi gör för vägar till Kiruna som vi själva aldrig kommer att åka på) och de som driver public service får anpassa sin kostym till vad medborgarna erbjuder i finansiering.