Dao skrev: lazy skrev:Det är lite löjligt att påstå att bostadsproblemet för unga i Stockholm har uppkommit nu, jag var 21 när jag flyttade tillbaka och inte f-n fanns det lägenheter då såvida man inte ville sätta sig i ngn förort, pengar för att få en lägenhet i innerstan eller förorten var det som gällde, alltså exakt detsamma som nu.
Men det FANNS - i förorterrna. Många börjar där. Och de som har möjlighet, flyttar därifrån senare.
I "vissa" förorter möjligen men sen de fylldes med invandrare så finns de numera ingenstans. Knappt ens på landsorten då de rev flitigt för nåt 10-tal år sedan.
Dao skrev:
Vet inte när du var 21, riktigt, men det har knappast varit så illa som nu, de senaste 30-40 åren.
Åfan, har alliansen styrt SÅ länge?
Dao skrev:Detta har att göra med att det är "marknaden" som styr, och om det hade funnits bostäder till alla, kan man inte öka boendekostnaderna, och därmed vinsterna, på de som finns.
Eeeh, marknaden styr PRISERNA som folk är villiga att betala men inte utbudet. Marknadspriserna styr dock producenterna som sällan vill bygga med förlust (om inte någon ANNAN täcker förlusterna, t.ex skattebetalare).
Om politiker ger tillstånd för att bygga bostäder någonstans så KOMMER någon bygga bostäder där eftersom det kommer gå att hitta köpare. Om bostäderna däremot måste HYRAS ut så blir risken större för den som bygger eftersom hyresreglering styr över hur många hundra år de måste vänta på att få sin investering tillbaka.
Med en FRI hyressättning så kommer det ALDRIG att uppstå några varaktiga underskott. Det är bara att jämföra med vilken annan produktion som helst. Ifall staten bestämmer priset på en Volvo så är detta pris det som styr över om NÅGON bil överhuvudtaget byggs. Man kan ju inte bygga bilar som går med förlust (se SAAB) i evighet.
Nu styrde dock inte staten över SAAB's försäljningspriser utan det gjorde "Marknaden" och eftersom de krävde lägre priser än SAAB kunde klara så blev det istället konkurrenterna som sålde bilar istället.
Dao skrev:Som med arbetslösheten. Den måste finnas, för att "marknaden" skall kunna fungera som det är tänkt - alltså att göda de rika, och hålla de andra under kontroll.
Nej, "marknaden" behöver ingen arbetslöshet. "Marknaden" styr endast PRISET på varor och tjänster. Om marknaden kan köpa importerade kläder för halva priset som lokalt producerade dito så kommer marknaden tvinga lokala tillverkare att ANTINGEN sälja billigare ELLER bli arbetslösa. MARKNADEN tjänar aldrig något på att någon blir arbetslös, speciellt inte om priset för att försörja dessa läggs på importtullar. Marknaden kommer ALLTID att tjäna på ett STORT utbud vilket tillåter marknaden att SÄNKA priserna vilket är något som MARKNADEN, alltså konsumenterna ständigt gör genom att styra efterfrågan. Marknaden, alltså kunderna, TVINGAR producenterna att sänka priset på äldre modeller ifall nya kostar lika mycket i inköp. Annars köper marknaden bara de nyare modellerna och de gamla blir osäljbara.
Marknaden styr så att paraplyer blir billigare i länder där det aldrig regnar (TROTS att producenten ständigt vill få ut MAX lönsamhet). Marknaden styr priset på skidutrustning men kan dock inte styra över vädret. Producenterna som ständigt vill få ut max ersättning måste dock acceptera ett pris utan vinst om det inte faller någon snö. Marknaden brukar inte vara så villig att betala bra för skidor då och producenten som förlorar pengar på sin tillverkning drar ned på produktionen. När sen snön vräker ned nästa år och producenten inte har kapacitet för att tillverka för att mätta efterfrågan så drivs marknadspriset upp (av konsumenterna som vanligt) och fler blir nu intresserade av att PRODUCERA skidor. När sen några snöfria år återkommer så kommer konkurrensen mellan producenterna driva ned marknadspriset mot NOLL i lönsamhet igen och arbetslöshet kommer att uppstå. Detta är dock inte för att "Marknaden" kräver arbetslöshet utan för att marknaden
ständigt spelar ut producenter mot varann i avsikt att ständigt få lägsta pris.
Marknadspriset för en produkt eller tjänst kommer därför ALLTID att vara det LÄGSTA priset som någon erbjuder för denna vara eller tjänst. De som håller högre priser kommer endast lyckas med att sälja sin produkt eller tjänst ifall de lyckas övertyga marknaden om att den är bättre i kvalité eller på något annat sätt ger ett mervärde.
Ju fler som jobbar desto större konkurrens vilket gynnar marknadens ständiga mål, LÄGRE priser.
Marknaden gynnar alltså de som tillverkar saker billigare i tredje världen. Inte för att marknaden är opatriotisk utan ständigt strävar efter billigare priser. Kampanjer som berättar om vidriga förhållanden på fabriker i utlandet kan påverka marknadspriset för dessa billiga produkter att sjunka ännu mer om kunderna (marknaden) köper svensk-tillverkat av emotionella eller patriotiska skäl.
Tillverkarna i utlandet tvingas då att sänka priset ytterligare eller att tvätta bort stämpeln som elaka mot sina anställda. Vad de väljer beror på om de kan hitta köpare i andra länder istället. I slutändan kan alltså marknaden tvinga företag att förbättra villkoren för sina anställda. Likadant är det för äggproducenter. Om alla väljer att köpa ägg som är märkta med texten "Frigående höns som får gå ute hur mycket de vill och spela fotboll på fritiden" så kommer de tvingas att sluta producera ägg från höns som ständigt sitter inlåsta i en liten bur. Det spelar ingen roll hur mycket de lockar oss att köpa de andra. Marknaden kommer ALLTID tvinga dem att anpassa sin produktion eller gå under.
Om politikerna subventionerar alla som köper solenergi-utrustning så kommer marknaden för dessa produkter att öka, men inte nödvändigtvis priset. Förutsättningarna för att ÖKA priset ökar dock för producenten, allt hänger ju på hur många som står i kö för produkterna och hur många som kan tillverka. Det troliga är dock att priset stiger då politikerna subventionerar och det framstår som billigare (även om politikerna ju tar sina pengar från OSS).
Marknaden strävar alltså nästan ständigt till att antingen sänka priset eller höja kvalitén. Marknaden har aldrig varit, och kommer heller aldrig att bli, intresserad av att "göda några rika" (tvärt om egentligen) eller hålla "de andra" (vilka andra?) under någon kontroll. Marknaden vill normalt ha så lite regler som möjligt, men dessa spelar dock mindre roll då marknaden ständigt anpassar sig till
ALLA regler och skatter som myndigheter kan tänkas hitta på.