När den borgerliga regeringen för snart tre år sedan bestämde sig för att avreglera apoteksmarknaden var det många som applåderade. Fler apotek, billigare medicin och möjligheten att kunna köpa huvudvärkstabletter även på en söndag, lovade socialminister Göran Hägglund (KD).
Varningarna från Norge, där en avreglering resulterat i oligopol och prischock, viftades bort.
I går rapporterade Sveriges Radio att många apotek i glesbygden kommer att stängas nästa år på grund av bristande lönsamhet. I statens ägardirektiv är alla apotek, även de privatdrivna, skyldiga att hålla öppet fram till mars 2013. Därefter får apoteksägarna göra hur de vill – sälja eller lägga ner.
Andreas Rosenlund, informationschef på privata Kronans droghandel, säger till radion:
– Lönsamheten är dålig. Det är svårt att rekrytera farmaceuter. Då finns det liksom ingen grund att driva ett apotek vidare.
Priserna på receptfria läkemedel har inte sjunkit, utan i en del fall ökat dramatiskt. Farmaciförbundet har larmat om att arbetsmiljön och kundsäkerheten försämrats.
I en rapport från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket som kom i april skriver man att regeringens mål om mångfald på apoteksmarknaden kommer att bli svårt att uppnå. I samma rapport skrivs att ”mycket få nya apotek öppnat i glesbygdsområdena”. I klartext: ni som bor i landsbygden kan vänta er apoteksdöd från och med nästa vår.
I november i fjol avslöjade Svenska Dagbladet att riskkapitalägda apotek i hemlighet slussar stora belopp till skatteparadis. Sedan låtsas de som att bolagen går dåligt och får miljonsubventioner av staten.
Det är svårt att skaka av sig känslan av att priset för regeringens apoteksäventyr blivit alldeles för högt.
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article14804704.ab
En titt i kristallkulan: forumhögern kommer att försvara detta....