Pascalidou: "De skjuter
ifrån sig ansvaret"
Regeringen lanserar sida där myter om invandring ska spräckas.
Men viktiga frågor om sociala problem saknas i analyserna, anser integrationsforskare.
– Regeringen skjuter ifrån sig ansvar när man inte lyfter klassfrågan, säger journalisten Alexandra Pascalidou.
Integrationsminister Erik Ullenhag (FP), skriver i dag på Dagens Nyheters debattsida om att nätmyterna om invandrare måste ifrågasättas. Det gör regeringen nu med en ny sida som nu lanseras. I 13 punkter tas myter om invandring upp, och gås i genom en efter en.
Sverigedemokraterna reagerade på den nya sidan och ska KU-anmäla saken. Enligt partiledaren Jimmie Åkesson är uppgifterna grovt vinklade och i många fall vilseledande.
Hänvisning till Breivik
Sidstarten tar upp statsminister Fredrik Reinfeldt som uttalat sig i årets regeringsförklaring:
"Den oerhörda tragedi som drabbade vårt broderland Norge den 22 juli måste ge oss ny kraft att arbeta för öppenhet och tolerans i våra samhällen, samtidigt som varje form av extremism måste motverkas".
Erik Olsson, professor inom internationell migration och etniska relationer vid Stockholms universitet, anser att initiativet i grunden är positivt.
– Det är bra att regeringen kommer med någon slags markering mot det som pågår på nätet. Men sett till de fakta man använder sig av är det inte mycket motargument. Det hade gått att ta fram siffror och djupare analyser. Regeringen har visat ganska dålig handlingskraft i de här frågorna. Ett exempel är arbetslösheten, som ökat bland invandrare, säger han.
Undviker sociala förklaringar
– Det här är en symbolfråga, men dels kommer det ganska sent och det viktigaste av allt är att bekämpa arbetslösheten, öka rättvisan och bekämpa diskriminering. Annars blir det bränsle som populisterna kan utnyttja, säger Erik Olsson. Professorkollegan Per Lundborg vid samma institution, är av liknande åsikt.
– Jag tycker det är bra att det här görs. Sedan måste man vara väldigt väldigt noga med vad man säger. Viktigt att man ger en heltäckande bild av problemen, vilket inte görs här. Ser man exempelvis överrepresentationen i kriminaliteten, som det forskats en del om. Det beror på sociala förhållanden och inte något annat. När svenskfödda hamnar i sociala problem så ökar kriminaliteten även där. Det finns dem bland sverigedemokrater som hävdar att det har med gener att göra, men det är ju nonsens naturligtvis.
Pascalidou: "Regeringen skjuter ifrån sig"
Journalisten Alexandra Pascalidou är också glad över att regeringen tar i frågan, men anser att klassfrågorna undviks för att slippa ansvar.
– Jag tycker det är en fin och välbehövlig julklapp som regeringen bjuder på. Det är ett utmärkt initiativ att försöka slå hål på mytbildning.
Samtidigt anser hon att regeringen ger förenklade motargument som skjuter ansvaret ifrån politiken.
– Jag tycker man gör det lite lätt för sig. Det är inte bara kunskap som behövs för att motverka rasismen. Det handlar inte enbart om individproblem, som den här regeringen gärna vill påskina. Det mesta kommer av strukturella problem, som att bostadssegregationen och sociala klyftor ökar. Man tror att utförsäljningar av hyresrätter ökar integrationen, men det är tvärtom. Så grattis Ullenhag – men höj blicken från individen till strukturerna. Jag vill se ett större politiskt ansvar.
– Kunskapen är välbehövlig. Mytbildningen sprids som en cancersvulst genom Europa. Men det räcker inte – det krävs att politiken och de som har makten gör sitt jobb.
SD KU-anmäler
”När regeringen nu påstår att det är en myt att invandringen kostar tiotals miljarder per år är man ute på mycket djupt vatten. Jag vill gå så långt att säga att man ljuger i detta avseende. Regeringens egen utredare Jan Ekberg har tidigare kommit fram till att invandringen kostar 1,5—2 procent av BNP per år. Det motsvarar flera tiotals miljarder kronor. När man nu utmålar mig, andra invandringskritiker och även Jan Ekberg som mytbildare så är man farligt ute” , säger Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.
Alexandra Pascalidou menar att regeringen i själva verket missar att ta upp den stora betydelse för landets ekonomiska utveckling som invandring har.
– Här glömmer man att ta upp vad invandringen bidrar till. Motbevisa och utveckla, uppmanar hon, och kritiserar även att många högutbildade invandrares potential inte tas på allvar.