ARBETSLÖSHETSKRISEN. Finansminister Anders Borgs (M) senaste taktik för att försvara regeringens passivitet rörande den skenande arbetslösheten har varit att Sverige har "de starkaste automatiska stabilisatorerna av alla länder", och hänvisar till en OECD-rapport. Det han dock missat är att dessa siffror kommer från ett working paper från 2005, som använder sig av siffror från 2003 - långt innan Allians för Sverige hade börjat skära i välfärden.
Vad automatiska stabilisatorer betyder kan härledas från namnet. Det är alltså funktioner i en ekonomi som automatiskt stabiliserar den i konjunkturuppgångar och nedgångar. Dominerande här är välfärdssystem som inte minskar sina utgifter i ekonomiska nedgångar, utan därigenom belånar automatiskt.
Den 1 april kl.11 gick Anders Borg ut på en presskonferens på regeringskansliet och pratade om vilka prognoser den använder för att lägga vårpropositionen, och sade detta:
"OECD gjorde igår då en ny rapport där man redovisar finanspolitiska åtgärderna i dom olika länderna, och när man då blickar på den så kan man då notera att de automatiska stabilisatorerna i Sverige är större än i något annat land och vi följaktligen har den mest expansiva finanspolitiken av dom 20 OECD-länder som redovisas i rapporten." (21:40 i upptagningen)
"Varför är det bättre med automatiska stabilisatorer? Jo det är bättre därför att då har man en större säkerhet att man faktiskt använder resurserna närmast där det behövs, nämligen till de som blir arbetslösa och till arbetsmarknadspolitiken. Så automatiska stabilisatorer är i grunden det mest effektiva sättet att dämpa nedgången." (22:49)
I en powerpoint-presentation (se bild ovan) visar också Borg på hur han använder OECD:s siffror för att bevisa att Sverige har stora finanspolitiska stimulanser. Notera siffran "0,55" som multiplikator i kommentaren.
OECD-rapporten som han refererar till är kapitel 3 i OECD Economic Outlook. Den väljer inte ens att försöka räkna på effekter av "automatiska stabilisatorer" och ranka dem, utan fokuserar på de aktiva krislösningarna - där Sverige är långt ifrån etta. Att Borg inte läst utredningen tyder på att Sverige inte ens har den största "automatiska stabilisatorn" (som han sade) i det diagram över dem som presenteras (sid 118), utan att Danmark leder.
Men det Borg framför allt missar är att se från vilket år mätningarna av den automatiska stabilisatorn kommer ifrån. OECD hänvisar i diagrammet som Borg slukat till Girouard, N. and C. André (2005), “Measuring Cyclically-Adjusted Budget Balances for OECD Countries”, OECD Economics Department Working Papers, No. 434.
Om vi går vidare till detta working paper (som i sig kanske inte är nog genomarbetat för att bygga nationell policy på, särskilt då den bygger på uppskattningar) finner vi där att uträkningen inte bara presenterades 2005, utan att siffrorna kommer från 2003 och att de förändras över tid (sid.24).
Borg stödjer sig alltså på snart sju år gamla uppskattningar, gjorda innan USA gick in i Irak, Bo Lundgren ledde Moderaterna och 3 år innan Allians för Sverige ens tog makten.
Detta kan betyda ett antal saker:
Borg har inte läst rapporten till fullo, utan ville bara snabbt ha siffror som får honom att framstå i god dager.
Borg menar att ingenting har hänt med Sverige, den svenska ekonomin eller välfärden på sju år, och inte sedan Allians för Sverige tog makten.
Borg menar att Socialdemokraternas politik inte bara kvarstår, utan också är den bästa för att hantera kriser.
Borg far med osanning av andra anledningar.
Samtidigt, i Sverige som stabiliserar sig själv automatiskt, rapporteras det 72% av arbetsförmedlarna anser att de inte har tillräckliga resurser. KI rapporterade nu för 3 dagar sedan att det behövs 58 miljarder för att rädda den offentliga sektorn.
Men eftersom 2003 års siffror säger att AF har det bra, och den offentliga sektorn räddar sig själv måste regeringen uppenbarligen inte agera. Så skönt.
Källor:
Finansminister Anders Borg (slides) - "Det ekonomiska läget och de offentliga finanserna" - Finansdepartementet
OECD ECONOMIC OUTLOOK INTERIM REPORT - Chapter 3 - The effectiveness and scope of fiscal stimulus
Girouard, N. and C. André (2005), “Measuring Cyclically-Adjusted Budget Balances for OECD Countries”, OECD Economics Department Working Papers, No. 434.
Mer läsning i ämnet:
Hedi Bel Habib: "Borgs krishantering baseras på sju år gamla beräkningar"
Utredarna 5/9 2008: "Automatiska de-stabilisatorer"
Andra har också skrivit intressanta grejer om regeringen, samhälle, politik, alliansen, Anders Borg, jobbävning, krisask.
_______________________________________________________
Att försöka gömma sig bakom en finanskris leder (INTE) till ökad sysselsättning! när ska Alliansen med bihang fatta det?