Den röd-gröna oppositionen har enats om hur sjukförsäkringen ska se ut om det blir maktskifte efter valet. Det första steget blir att "avskaffa stupstocken i sjukförsäkringen efter 550 dagar".
"De som utförsäkrats av regeringens regeländringar, och som behöver det, ska återförsäkras. Individuella prövningar ska göras successivt och i samarbete med individen och behandlande läkare", skriver socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och de andra oppositionsledarna på Dagens Nyheters debattsida.
Sjukförsäkringen ska omfatta fler än i dag, taket höjas till tio basbelopp och ersättningen ska vara 80 procent under hela perioden, fastslår de.
De Alliansanhängare som länge påstått att det inte blir någon ändring i sjukförsäkringen ser ut att ha ljugit och snackat goja!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6450276.ab
… Och så här är
det att vara sjuk
– med Alliansen
Sommaren 2008 infördes, på regeringens initiativ, den så kallade rehabiliteringskedjan.
Under de första 90 dagarna får man vara sjukskriven från sitt vanliga jobb.
Från dag 91 ska förmågan att arbeta prövas mot andra uppgifter på arbetsplatsen. Man kan testa att jobba med något annat än det man brukar.
Efter dag 180 ökar pressen ytterligare. Då ska din arbetsförmåga prövas mot hela den reguljära arbetsmarknaden. Man kan till och med få tjänstledigt för att prova på ett annat jobb.
Minskade sjukskrivningar
I förra veckan publicerade Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, en granskning av rehabiliteringskedjan.
Resultatet?
Sjukskrivningarna hade kortats. Med mindre än en halv procent; 0,35 sjukskrivningsdagar. Det motsvarar tre timmar på jobbet. Något som gladde Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M):
– Det är glädjande att den nya sjukförsäkringen får människor tillbaka i arbete, sa hon då i en kommentar.
Det måste väl vara mer glädjande att vi får tillbaka friska människor?