1910 Sverige lånade utomlands för att göra investeringar i infrastruktur: järnvägar, vattenkraft och telefonsystem. Därför hade vi en relativt stor valutaskuld.
1970-talet Oljepriset chockhöjdes 1973 och 1979. Det ledde till en internationell lågkonjunktur, och den svenska ekonomin kom ur balans. Sverige lånade i utlandet för att finansiera underskott i statsbudgeten och räntorna växte snabbt.
1990-1994
Statsfinanserna var dåliga och statsskulden fördubblades från 600 till 1 300 miljarder kronor (eller från 44 till 78 procent som andel av BNP).
1990-talets slut och 2000-talets början Efter hårda nedskärningar i statens utgifter återhämtade sig ekonomin och statens underskott minskade. Under en femårsperiod kring millennieskiftet hade statsbudgeten överskott, mycket tack vare stora skatteintäkter.
2005 Statsbudgeten visade återigen överskott, efter ett par år med relativt stora underskott.
Källa: Riksgälden.
Sossarna lämnade alltså en statsskuld i balans efter sig....
Notera att statsskulden har ökat mest när borgarna har suttit vid makten....
Visst, det har varit globala kriser, men är det inte värt en fundering på varför borgarna har suttit vid makten, och vad det har lett till? Vem har egentligen fått reda upp efter vem? Om ni tänker efter noga alltså..... Det är ett blocköverskridande problem, och inte alls så relaterat till de enskilda blockens politik.....