"Människohandeln är inte ett problem någonstans långt borta. Den pågår just nu här i Sverige. Det är vårt gemensamma ansvar att våga agera mot det som beskrivs som världens tredje största organiserade brottslighet, efter narkotika- och vapenhandel.
Handeln med unga flickor och kvinnor från Baltikum, Östeuropa och Ryssland är ett växande internationellt problem. International Organization for Migration, IOM, uppskattar att minst 500 000 flickor och kvinnor varje år faller offer för trafficking i Europa.
I Sverige beräknar Rikskriminalpolisen i sin rapport Människohandel för sexuella ändamål år 2003 att 400–600 flickor och kvinnor årligen utsätts för handeln, "
"Många av flickorna lockas med löften om välbetalda arbeten i privata hushåll eller som servitris, men när de kommer fram tar människohandlarna ifrån dem deras pass och andra handlingar. De blir ofta misshandlade och våldtagna av människohandlarna, och tvingas leva helt skyddslösa i det nya landet utan att kunna språket och under hot om mer våld.
Trafficking för sexuella ändamål har många sammanhängande orsaker. Den bygger på att det finns en ”marknad”, att män efterfrågar att köpa sex. När det gäller svenska sexköpare är vi övertygade om att den ökade sexualiseringen i samhället bidrar till att gränserna för vad som är rätt och fel suddas ut, och att många män inte reflekterar över att de förstör en annan människas liv när de köper sex. "
"Det är lätt att känna vanmakt inför detta enorma problem. Men faktum är att vi kan agera. Och vi har skyldighet att göra det, skyldighet gentemot våra medmänniskor som drabbas. Vi välkomnar regeringens nationella handlingsprogram mot alla former av människohandel som väntas bli klart under våren. Men vi måste redan nu ta vårt ansvar, både som organisationer och myndigheter, och som enskilda individer. Vi måste lära oss mer, prata med varandra, skapa opinion, engagera oss, bilda nätverk och – förstås – vägra köpa sex. "
http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article137815.ece