redalert 2013-05-02, 11:47
Systemets kärna och logik
Av professor i öststatsforskning Stefan Hedlund
När bolsjevikerna grep makten i Ryssland, i oktober 1917, påbörjades ett stort samhällsexperiment. Allt det gamla skulle nu störtas i gruset, och ett helt nytt samhälle byggas upp. Man talade om att förverkliga en utopi, ett samhälle utan kapitalism, fattigdom och orättvisor. I propagandafilmer visades hur man byggde gigantiska stålverk och kraftverksdammar. På de nya kollektivjordbruken ersattes böndernas hårda arbete av moderna traktorer och skördetröskor.
Överallt syntes glada och jublande människor, fyllda av tro på framtiden. Allt högre skorstenar, som spydde ut allt svartare rök, sågs som tecken på att man var på väg att skapa en ljusare och gladare tillvaro.
Nyckeln till alla de framsteg man såg omkring sig låg i införandet av en centralt planerad ekonomi, där folket gemensamt ägde alla resurser och där staten kunde bestämma över välståndets fördelning. Och det såg verkligen ut att fungera, trots alla skildringar av terror och förtryck under Josef Stalin.
När sovjetstaten gick mot sin upplösning kunde det för många vara svårt att avgöra hur lyckat experimentet egentligen hade varit. Ryssland 1917 hade varit ett efterblivet bondesamhälle, med stor fattigdom och låg läskunnighet. Sovjetunionen 1991 var en modern industrialiserad supermakt, med omfattande sociala skyddsnät och en välutbildad befolkning.