Kommunistblaskan SvD:
100 miljarder euro. Låt oss först bara sätta in den summan i sitt sammanhang.
Det är med nuvarande kurs 892 miljarder kronor – runt 60 miljarder mer än den svenska statens beräknade inkomster i år. Alltså alla skatteinkomster och andra intäkter Sverige har. En enorm summa.Men alternativet till att betala ut pengarna skrämmer EU-topparna mer. Därför ställer sig eurogruppen med Tyskland i spetsen nu ikväll positiv till stödlånet. Miljarderna pumpas ut genom de ihopraspade stödmekanismerna ESM och EFSF som ju kommit till snabbare användning än vad euroeliten är bekväm med.
Så kom beskedet som hela Europa väntat på – och fasat inför. Spanien begär runt 900 miljarder kronor i stödlån för att stötta upp sina banker. Med tanke på att vi även står inför ett grekiskt val så kommer nästa vecka att bli en riktig rysare på världens börser.
Dock är det viktigt för euroländerna att poängtera att det inte är kravlösa pengar som betalas ut. Insatserna ska riktas till de spanska bankerna och inget annat. Och utbetalningen kommer att ackompanjeras av ”nödvändiga policyvillkor för den finansiella sektorn”, som det heter på knastertorr byråkratprosa.
I klartext betyder det att Spanien nu går delvis samma öde till mötes som Grekland. I samma sekund som man tar emot stödpengarna så underordnar man sig de krav som sätts upp av den beryktade trojkan: EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden. Att låna miljarder ska svida. Och det kommer det att göra i Madrid precis som i Aten.
Men enligt Financial Times finns det i nuläget inget statsfinansiellt åtgärdspaket som Spanien måste efterleva om man tar stödlånen. Där finns en skillnad mot Grekland. Kraven handlar specifikt om bankerna. Och eurogruppen prisar också de åtgärder som Spanien redan vidtagit för att stärka sitt banksystem.
Just det sista är inte så konstigt. De europeiska ledarna kommer att göra allt de kan för att snacka upp den spanska stabiliteten under den närmaste tiden. Motsatta tongångar kan spä på marknadernas oro. Samtidigt kommer stabila euroländer som Tyskland och Finland betona att man nu ställer hårda krav på spanjorerna. Detta i ett försök att blidka sina kriströtta hemmaopinioner.
Man ska ha klart för sig att Spaniens ekonomi är av en helt annan storlek och betydelse än Greklands. Den spanska BNP:en är ungefär fem gånger så stor som den grekiska. Statsminister Fredrik Reinfeldt, som förutspådde stödlånet i Ekots lördagsintervju, talar om ”en av de största finansiella räddningsaktionerna som världen har sett”.
Och skulle farhågorna växa om en eventuell spansk sorti ur euron så skulle hela EU- bygget komma i rejäl gungning, enligt proffsekonomerna. Men där är vi inte än.
Klart är att nästa vecka kommer att bli mycket stökig på världens finansmarknader. På måndag ska helgens information om stödlånet få sin dom. En del tror att eurogruppens snabba förhands-ja kan stärka de europeiska bankerna eftersom riskerna minskar.
Men lånet är inte slutgiltigt klubbat och vi har sett många gånger förr att gigantiska stödpaket bara behagar marknaden i några dagar tills nya orosmoln tornar upp sig.Därtill ska börsplacerare och obligationsköpare försöka ta rätt positioner inför nästa söndags grekiska val. Där är utgången mycket oviss när det gäller om Grekland kommer hålla sina åtstramningslöften. Grekland och Spanien går verkligen en het sommar till mötes. Men på helt fel sätt.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/stodlanet-kommer-att-svida-rejalt-i-madrid_7265545.svd#xtor=AD-500-[svd.se/naringsliv]-[]-[Textlank]-[aftonbladet]-[]-[] Och den infantila ankklubben står där med sitt: Vad är problemet ?