27 mars 2012. Regeringsduglighet
För knappt ett år sedan stod Fredrik Reinfeldt (M) på TCO:s kongress och sa:
– Vi har en god utveckling på svensk arbetsmarknad just nu och en utveckling med 300 000 nya jobb till 2015 är inom räckhåll.
Han pratade om öppen arbetslöshet på 3 procent. Eller 5 procent om man räknar som EU.
Enligt SCB:s officiella statistik är arbetslösheten nu 7,8 procent. Sysselsättningsgraden, andelen av befolkningen med jobb, minskar. Siffran för ungdomsarbetslösheten, den statsministern en gång kallade ”skapad synvilla”, var i januari 24,2 procent.
Reinfeldts politiska idé var att sänka skatten och klämma åt sjuka och arbetslösa. Det skulle ge nya jobb och fler som ville ta jobben. Den politiken har prövats i snart sex år. Men, var är jobben?
Fredrik Reinfeldt är klar nu, politiken är genomförd. Roligare än så här blir det inte.
På skolans område har Jan Björklund (FP) också haft snart sex år på sig för att förbjuda kepsar i skolan och sänka kunskapskraven i de praktiska utbildningarna.
Skolan blev inte heller bättre
Resultatet är att andelen elever som går ut grundskolan med behörighet att gå vidare på gymnasiet minskat. Varje år sen regeringen tillträdde. Enligt PISA som utvärderar skolans kvalitet i olika länder försämras nu svenska elevers kunskaper i jämförelse med andra. Kunskapsskola? Nja.
Björklunds båda flaggskepp för att stärka läraryrket, lärarlegitimationen och den nya lärarutbildningen, håller dessutom på att fallera. Legitimationen är uppskjuten på obestämd tid och intresset för den nya utbildningen verkar lågt.
Björklund har samma problem som Reinfeldt har med jobben. Jan Björklund är också klar. Skolan blev inte bättre, vad ska han göra nu?
Efter valet blev Göran Hägglund (KD) socialminister. Regeringens stora reform sedan dess har varit att ge riskkapitalister fritt spelrum i vård och omsorg.
Pengarna gick till skatteparadis
Resultatet såg vi i höstas med vanvård, vägda blöjor och patienter som svalt ihjäl på Caremas äldreboende medan pengarna gick till skatteparadis. Med KD på socialdepartementet har människor blivit rädda för att bli gamla.
Men om inte privatiseringar löser äldreomsorgens problem, vad ska Hägglund göra då? Det var ju den politik han hade.
Inom borgerligheten fanns en dröm om att få regera mer än en mandatperiod utan att splittras. Då skulle politiken få tid att fungera och de skulle få bevisa att de hela tiden haft rätt.
Nu har politiken fått tid att fungera. 389 000 människor är arbetslösa. 13 000 elever går ut grundskolan utan tillräckliga kunskaper. Socialstyrelsen fick 150 tillsynsärenden mot Carema att utreda. Men regeringen är klar nu.
http://www.aftonbladet.se/ledare/article14583798.ab