De fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson var i Etiopien för att granska det svenska oljebolaget Lundin Petroleum. Det framgår av ett brev som Martin Schibbye skickat till sina tidigare klasskamrater på Stockholms universitets journalistutbildning.
För att förstå vad vi försökte uppnå, läs Kerstin Lundells bok som publicerades av Ordfront förra året”, står det i brevet.
I boken Affärer i blod och olja. Lundin Petroleum i Afrika beskriver ekonomijournalisten Kerstin Lundell hur oljebolaget bidragit till övergrepp mot civilbefolkningen i sin jakt på naturgas i Ogaden, den region som Schibbye och Persson försökte resa in i tillsammans med rebellrörelsen ONLF. Kerstin Lundell avstod själv från att resa till Ogaden av rädsla för att råka illa ut.
Brevet har skickats via den svenska ambassaden i Addis Abeba och är daterat den 12 augusti, en knapp månad innan de båda journalisterna åtalades för terrorbrott och illegal inresa. Det är skrivet på engelska eftersom all korrespondens till och från svenskarna granskas. Martin Schibbye skriver att han mår bra efter omständigheterna.
”Mitt skottsår läker och den här veckan har vi fått ha papper och penna i cellen. Ibland är en misslyckad story mer intressant än en lyckad.”
”Vår utbildning på JMK lärde oss inte hur man klarar sig som journalist i fängelse, men jag försöker göra som Jan Guillou skriver i sin självbiografi om sin tid i fängelse: Behåll värdigheten, träna, håll hygienen och sov bara på natten.”
Martin Schibbyes och Johan Perssons reportage var tänkt att publiceras i Magasinet Filter. I en intervju med tidningen Journalisten säger Filters chefredaktör Mattias Göransson att han inte vill uttala sig om innehållet i reportaget, men att det ”finns en stark svensk koppling
Bolaget ägnar sig åt prospektering och produktion av olja och naturgas och är främst verksamt i Storbritannien, Norge, Ryssland och Sudan, men även i Etiopien och Somalia.
Lundin Petroleum har kritiserats för sin verksamhet i det krigshärjade södra Sudan av bland annat FN, Amnesty, Christian Aid och Human Rights Watch.
Lundin Petroleum inledde prospektering i Etiopien 2006, under kritik från människorättsorganisationer om att den etiopiska regimen ägande sig åt folkfördrivning och övergrepp för att underlätta bolagets etablering.
I maj 2000 blir Carl Bildt invald som styrelseledamot i Lundin Oil, som 2001 byter namn till Lundin Petroleum.
År 2006 blir Bildt utrikesminister och lämnar styrelseuppdraget. Året därpå får han kritik för att han fortfarande äger aktier i bolaget.
2009 säljer Lundin Petroleum sina dotterbolag i Östafrika till Africa Oil. Africa Oil ägs av Lukas Lundin och Lundin Petroleum.
Källa: ETC Stockholm
Ja... Varför har detta bolag skötts så illa? Hur har Carl Bildt aggerat i det här? Varför har inte journalisterna släppts? Mycket frågor som inte är löst i detta...