DirtyDog 2011-08-19, 21:59
""År 1902-1904 vistades Mussolini i Schweiz för att slippa militärtjänstgöring men återvände till Italien för att arbeta som journalist. Efter framgångar med en egen socialistisk tidning (La Lotta di Classe, "Klasskampen") blev han 1912 upphöjd till sekreterare för det italienska socialistpartiets tidning Avanti! och markerade från denna position sina revolutionära mål. Snart var han nationellt känd som en av de mest tongivande inom socialistpartiets vänsterflygel."
"1919 hade en grupp extrema nationalister under diktaren Gabriele d'Annunzios ledning tågat in i den jugoslaviska gränsstaden Fiume och ställt krav på dess införlivande med Italien. Aktionen blev politiskt sett ett misslyckande men d'Annunzio hyllades på brett håll av Italiens arbetarklass som ett slag för italiensk enhet. Samma år organiserade Mussolini och Il Popolo d'Italia de första fasci di combattimento, kampgrupper, och grundade sin ideologi på revolutionär socialism och en fanatisk nationalism på d'Annunzios nationalromantiska grund. Rörelsen vann snabbt mark genom populistisk missnöjesretorik och kritik mot rådande politisk och social svaghet och vann gehör över stora delar av Italien sedan dess väpnade grenar, de så kallade svartskjortorna börjat utföra väpnade angrepp mot främst kommunister och "pacifistiska" socialister, som ansågs ha svikit det italienska folket genom sitt krigsmotstånd.
Med misslyckandet i kriget kom en period av ekonomisk depression och politisk oro i Italien, och i den förhärjade arbetarklassen fick kommunister och socialister snabbt stöd, vid sidan om vilka fascisterna framträdde som ett enande alternativ och förkämpar för kraven på landområden och mer djupgående förändringar utanför det parlamentariska systemet, som Mussolini bar med sig ett djupt förakt mot till förmån för det revolutionära våldet som medel."
"För att genomföra de utlovade reformerna och vinna stöd hos den antisocialistiska borgarklassen hade antimonarkistisk och socialradikal retorik tonats ner, och i regeringsställning genomdrevs en rad privatiseringar (bl a av Italiens statliga telefonbolag), sänkta företagsskatter samt förlängd allmän semester."