Publicerat i dag. 00:01
Trots Saabkris och regeringens omsvängning i kärnkraftsfrågan rasar oppositionens försprång i väljaropinionen samman. Det väger nu nästan jämnt mellan de politiska blocken, enligt DN/Synovates februarimätning.
De tre oppositionspartiernas övertag över regeringsalliansen har krympt till 3,9 procentenheter, 50,0 mot 46,1. I januari var ledningen 9,2 och när den internationella finanskrisen slog till i fjol höstas ledde oppositionen med drygt 19 procentenheter. Väljarstödet för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är det lägsta sedan oktober 2006. Och väljarstödet för de fyra regeringspartierna har inte varit så högt sedan samma första mätning efter förra valet.
Den dramatiska opinionssvängningen under slutet av förra året verkar nu ha tagit fart igen. Regeringens hantering av den ekonomiska krisen och Socialdemokraternas interna schismer i höstas har avlösts av debatterna om Saabkrisen och kärnkraften, och den höjda politiska temperaturen tycks gynna den borgerliga alliansen.
Väljarstödet för Fredrik Reinfeldts moderater har ökat kraftigt de senaste månaderna och når nu en ny rekordnivå på 28,8 procent. Partiet har inte haft så höga siffror sedan före valet 2006. Det är framför allt bland män över 45 år som stödet ökar, bland privatanställda och i östra och södra Sverige. Sedan i början av förra hösten har partiet ökat 6-7 procentenheter.
Samtidigt sjunker stödet för Socialdemokraterna till 38,1 procent, den lägsta nivån sedan oktober 2006. Väljarförlusterna har framför allt skett bland väljare över 45 år, bland privatanställda och i Stockholmsregionen. I augusti – september i fjol låg opinionssiffrorna över 45 procent, men på mindre än ett halvår har partiet tappat drygt 7 procentenheter.
– Trenden med minskande avstånd mellan blocken har varit tydlig i flera månader. Skillnaden är nu nere på en nivå där den inte ens är statistiskt säkerställd, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring, som redan tidigare förutspått ett politiskt jämnt läge före sommaren.
– En hel del väljare som tidigare röstat på något av de rödgröna partierna har nu också lagt sig på sofflocket och vill inte ta ställning mellan partierna. Andelen soffliggare är nu utjämnad mellan blocken.
Bland de övriga partierna är det Centerpartiet som har störst anledning att vara bekymrat. Partiledaren Maud Olofsson har fått mycket uppmärksamhet i medierna de senaste månaderna när regeringen öppnade för nya kärnkraftverk och under debatten om Saabs kris. Men i DN/Synovates februarimätning får partiet endast 5,2 procent, den lägsta siffran sedan mars 2005. Kommande månaders mätningar får visa om omsvängningen om kärnkraften skadat partiet.
Folkpartiet får 7,1 procent i den här mätningen, jämfört med 5,9 i januari. Och
Kristdemokraterna hamnar på 4,9, jämfört med 4,1 procent förra månaden. På oppositionssidan är förändringarna mycket små.
Miljöpartiet får 6,3 och Vänsterpartiet 5,6 procent.
Sverigedemokraterna får 2,9 procent, jämfört med 3,7 i januarimätningen. Synovate har i den här mätningen för DN intervjuat 2.480 personer under perioden 10-25 februari. Andelen osäkra har ökat till 20,5 procent, den högsta nivån hittills under den här mandatperioden.