Rutig gris med mycket gott.Det finns mycket myter om att det skulle vara krångligt att göra en Béarnaisesås. Det behöver inte alls vara krångligt, det finns egentligen bara två man saker att tänka på, att inte använda aluminiumkastruller (om man inte tycker att såsen skall ha en grå och dassig färg) samt att inte låta såsen koka eftersom den då skär sig. Ha ett ägg i beredskap om oturen skulle vara framme och såsen i alla fall skär sig. Lägg äggulan i en ren kastrull och tillsätt den varma skurna såsen droppvis under omrörning tills den gått ihop igen. Det är en ganska god idé att ha på köksfläkten när man gör reduktionen, varm vinäger har en hyggligt vass doft.
Béarnaisesås:2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 msk finhackad gul lök
1 krm grovmalen vitpeppar
½ tsk torkad dragon
2 persiljekvistar
2 äggulor
100g smör
Citronsaft
Cayennepeppar
1. Häll vinäger, vatten, lök, peppar, dragon och persilja i en kastrull. Värm långsamt upp och reducera till ca 2 msk vätska återstår.
2. Sila av kryddorna och häll den reducerade vätskan i en ren kastrull (inte aluminium). Skär smöret i centimeterstora kuber och lägg i kastrullen tillsammans med äggulorna.
3. Ställ kastrullen åt sidan under ca en halvtimma.
4. Sätt kastrullen på medelvärme och börja rör ihop ingredienserna. Håll ena handen om kastrullen kant, så länge du kan hålla kvar den utan att bränna dig är det ingen risk att såsen skär sig.
5. Fortsätt värm och vispa tills såsen har tjocknat. Den får inte koka då skär den sig.
6. När såsen tjocknat smakar du av den med citronsaft, cayennepeppar, dragon och lite salt.
Liftarens Pommes frites Ni som sett originalfilmen med Rutger Hauer vet vad jag pratar om.
3 stora potatisar
2 msk neutral olja
Salt
1. Skala och skär potatisen i strimlor ca 15mm i fyrkant.
2. Koka upp potatisen i lättsaltat vatten och låt koka 4 minuter.
3. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Tillsätt oljan och skaka runt potatisen.
4. Lägg upp potatisen på en plåt och stek i ugnen, 250 grader. Vänd potatisen och stek till knaprighet och vacker färg. Salta mot slutet av stektiden.
Grillad tomat:1 tomat
Olja
Salt
Peppar
1. Skölj tomaten, skär ett kryss i toppen häll över lite olja, salta och peppra. Låt tomaten göra pommes fritesen sällskap i ugnen.
Baconsparris:5 gröna sparris
1 skiva bacon
1 tsk salt
1 tsk socker
1. Kapa bort de nedre två cm av sparrisen.
2. Koka upp ½ L vatten tillsätt salt och socker.
3. Koka sparrisen i ca tre minuter och skölj i kallt vatten.
4. Linda baconskivan om sparrisbunten och låt den gå med i ugnen.
Rutig gris:Namnet är stulet från en krog i Skåne (tror att den låg i ett fd lokstall) som serverade gris som fått sitt rutmönster från en grillpanna.
2 utskuren kotlett ca 10mm tjocka
Olja
Salt
Peppar
Tigersås
1. Putsa och olja in kotletterna. Värm grillpanna tills den är riktigt het.
2. Stek kotletterna snabbt, salta och peppra, vänd kotletterna så att pannans rillor bränner ett rutmönster i köttet.
3. Efter stekningen pensla på lite Tigersås.
Smaklig spis
Rainman
PS Tack Regndrottning för bilden på den staplade potatisen, såg den på något forum. Ds