DirtyDog 2013-02-15, 02:57
Dao skrev:Det finns liknande saker att anklaga sosseregeringarna för också. Det tar inte bort den nuvarande regeringens ansvar i detta - även om du försöker, med dina fokusförskjutningar...
Det verkar alltid finnas ursäkter när högern dummar sig...
Exakt vilket ansvar menar du att en regering har för verksamhetsbeslut hos statliga bolag?
Regeringen satt ju inte med på några styrelsemöten?
Man utser en styrelse och de fattar sen besluten. Borde de ha förutsatt att styrelsen hade fel och därmed avsatt styrelsen?
Näringsministern bad att få en redogörelse från styrelsen och blev nöjd med det hon hörde.
Efter valet 2010 flyttades ansvaret för de statliga bolagen, inklusive Vattenfall, över från näringsdepartementet till finansdepartementet och den nya ministern, moderaten Peter Norman. En anledning var den bristfälliga hanteringen av Nuon.
– Ett skäl till varför ägarfrågorna har flyttats närmare finansdepartementet är att man inte kände sig helt uppdaterad i samband med den här affären, säger Per Östensson.
I juni 2011 meddelade Maud Olofsson sin avgång som partiledare för centern och slutade också som näringsminister.
Finansminister Anders Borg själv är mer försiktig i sina uttalanden. Han vill inte direkt kommentera sin egen inblandning.
– Det där är en affär som skötts från näringsdepartementet och det är de som ska svara på hur informationsgivningen har skötts. Centralt för oss är att skärpa alla processer kring stora affärer, för det är klart att det handlar om skattebetalarnas pengar. Vi har stramat upp processerna.Om man läser mellan raderna så blev regeringen upprörd över vad Maud godkände och gav henne en symbolisk örfil.
Vattenfalls dåvarande vd Lars G Josefsson känner inte igen sig i att regeringskansliet var tveksamt till bolagets förvärv av holländska Nuon. Däremot medger han att Vattenfalls elprisprognoser var alltför positiva. "Vi trodde det var en vanlig lågkonjunktur av gammalt mönster", säger han.
Trots en pågående finanskris förväntade sig bolaget en snar återhämtning, och sedan stigande priser fram till 2018. I stället föll priserna, för att aldrig återhämta sig. Lars G Josefsson säger nu att han vid tidpunkten trodde att det var en ”normal lågkonjunktur”
– Det var snarare så att man trodde att det var en vanlig lågkonjunktur enligt gammalt mönster, men det var det ju inte. Det kan man veta nu, men det visste man inte då, säger Lars G Josefsson.
Anser du att dagens kritik av affären är ett uttryck för att folk är efterkloka?
– Visst är det många som är kloka efteråt. Men självklart, vid den tidpunkten så var det väl ingen som trodde att Europa skulle befinna sig i recession fortfarande fyra år senare, så den förutsättningen fanns inte med, säger han.
Han skyller också på systemet med utsläppshandeln.
– Dels har elpriserna gått ned på grund av en lägre efterfrågan, och sedan fanns det naturligtvis ett annat problem, där utsläppsrättshandeln inte fungerar. Priserna är för låga, eller åtminstone lägre än vad man trodde. På de punkterna så har inte verkligheten utvecklats sig som vi trodde, fortsätter Lars G Josefsson.De var helt enkelt för optimistiska och Maud kände kanske inte att hon hade kunskap nog att ifrågasätta dessa "experter".