F.I.S.T 2012-10-19, 04:09
Denna del av artikeln ville inte TS ta med av någon anledningm ej heller länk till art... vilket oxå har sina orsaker...
Men då ingår inte bara den skatt som syns på lönebeskedet i beräkningen, utan också de sociala avgifterna som betalas av arbetsgivaren samt moms och punktskatter som vi betalar på vår konsumtion.
Under 2011 betalade svenskarna in 1 556 miljarder kronor i skatt till den offentliga sektorn. Pengar som bland annat går till pensioner, sjukvård, äldre- och barnomsorg och skola.
– Det är bra att veta vad pengarna faktiskt går till och hur våra skattepengar fördelas, säger Maria Ahrengart.
Hur skattepengarna fördelas är ett sätt att öka förståelsen för vad vår välfärd faktiskt kostar, påpekar hon, oavsett om vi sedan tycker att vi hellre skulle betala den via direkta avgifter, försäkringslösningar eller som nu via skatten.
– Skatten som syns i lönekuvertet är en sak, men räknar man in skatt på konsumtion och arbetsgivaravgiften blir skatten tre gånger så hög.
Förutom pengarna till den egna ålderspensionen är den enskilt största posten som hushållen bidrar med via skatten den som går till landstinget och specialistläkarvården. Därefter är det närkommunens finansiering av äldreomsorg samt grundskola och förskola som utgör stora utgiftsposter.
– Mycket av det vi betalar får vi ju igen på olika sätt, konstaterar Maria Ahrengart.
Det mesta av våra skatter går till omfördelning av våra inkomster över livet, eller till försörjning när vi inte arbetar själva som under barndomen och ålderdomen.
TT
Som vi ser så är det ju delvis lögn det TS påstår, tex betalas det in arbetsgivarafgifter men det står inte löntagaren för .... och det hade man räknat in i skatten .... det går att ljuga hur mycket som helst med siffror, statistik och undanhållande av info...
Och som artikeln säger i slutändan, så får man ju i slutändan tillbaka mycket av det man betalar in i skatt.....